Sudije Ustavnog suda BiH pojasnili odluku: Srpska gazduje svojim šumama dok Parlament BiH ne odredi ko je vlasnik

GS
Sudije Ustavnog suda BiH pojasnili odluku: Srpska gazduje svojim šumama dok Parlament BiH ne odredi ko je vlasnik

MOSTAR - Republika Srpska i dalje gazduje svojima šumama, sve dok ne bude donesen zakon od državnoj imovini, precizirano je na današnjoj konferenciji sudija Ustavnog suda BiH na kojoj su govorili o odlukama sa jučerašnje sjednice.

Ustavni sud BiH utvrdio je na jučerašnjoj sjednici da pojedine odredbe Zakona o šumama Srpske, nisu u skladu sa Ustavom BiH, i to u dijelu u kojem se navodi da su šume vlasništvo Republike Srpske.

Predsjednik Ustavnog suda BiH Mato Tadić rekao je da šumama u Srpskoj nastavlja upravljati onaj koji je to i do sada radio, a da odlukom Ustavnog suda to pitanje mora da riješi Parlamentarna skupština BiH.

Predsjednik Ustavnog suda BiH Mato Tadić izjavio je danas da odluka o ocjeni ustavnosti Zakona o šumama Republike Srpske, prije svega, podrazumjeva to da Parlamentarna skupština BiH donese temeljni zakon koji bi regulisao pravo imovine na teritoriji cijele BiH.
 

-Kada je u pitanju odluka u vezi sa pojedinim odredbama Zakona o šumama Republike Srpske, kao i Zakona o poljoprivrednom zemljištu, te odluke, prije svega, podrazumijevaju da država donese temeljni zakon koji bi uspostavio standarde regulisanja prava na imovinu u cijeloj državi - rekao je Tadić na konferenciji za novinare u Mostaru.

On je naglasio da se u predmetima u onom dijelu gdje Ustavni sud BiH utvrdi da je došlo do povrede i da su neke odredbe neustavne, to nakon roka od šest mjeseci briše iz pravnog sistema.

-Šume su tamo gdje jesu. Niko ih ne prenosi fizički, upravlja, kao i do sada, kako su upravljali i gazdovali i brinuli se o njima. U našoj situaciji mora se voditi računa da postoji sporazum o sukcesiji, da sukcesor nije FBiH niti Republika Srpska, već država - rekao je Tadić.

On dodaje da se mora voditi računa i da "imamo imovinu koja je bila knjižena na Savezni sekretarijat Narodne odbrane na nivou Jugoslavije, na Predsjedništvo Jugoslavije, Savezno izvršno vijeće itd".

-Mora se naći rješenje šta će to biti na nivou države ili neće ništa. To nije naše, to mora utvrditi i urediti zakonom Parlamentarna skupština BiH, a ostalo onda uređuju entiteti i u federaciji niže jedinice - rekao je Tadić.

On nije odgovorio na pitanje novinara da li je neko od sudija u ovom predmetu bio protiv, odnosno da li je izuzeo svoje mišljenje.

-Prema našim pravilima zabranjeno je iznositi ko je sudija izvjestilac i kako je ko glasao. To možete vidjeti nakon objavljivanja odluke na veb stranici i u Službenom glasniku. Ako ima izuzeto mišljenje ono se objavljuje zajedno sa odlukom i koji sudija je izuzeo. To je standard koji se koristi i kod drugih Ustavnih sudova u svijetu - naveo je Tadić.
 

RTRS saznaje da su dvojica srpskih sudija u Ustavnom sudu BiH glasali protiv ove odluke.


Tadić je rekao da su njihove odluke konačne i obavezujuće i da Ustavni sud BiH insistira na njihovom provođenju, bez obzira šta ko komentariše.

-Kada je u pitanju ocjena ustavnosti, mi tu imamo sedam, uslovno osam odluka. Najveći broj njih nije izvršila Parlamentarna skupština BiH. FBiH nije izvršila tri. U odnosu na Republiku Srpsku imamo interesantnu situaciju, odatle dolaze negativni komentari, ali izvrše odluke - rekao je Tadić.

Potpredsjednik suda Mirsad Ćeman je rekao da su neustavnim ocijenjeni članovi zakona kojima se vlasništvo nad šumama na području Republike Srpske isključivo tretira vlasništvom Srpske.

- Ti članovi su ocijenjeni neustavnim sa obrazloženjem da na osnovu dosadašnje sudske prakse, odluka, Zakona o zabrani raspolaganja imovinom i Sporazumom o sukcesiji, svoju nadležnosti ima, prije svega BiH - rekao je Ćeman.

On je naveo da je ocijenjeno da Parlamentarna skupština BiH to pitanje treba da uredi zakonom.

-Onda zavisno od rješenja i kriterijuma koji budu utvrđeni tim zakonom, entiteti ili druge organizacione jedinice i fizička lica mogu imati pravo svojine i nad šumama kao javnim dobrom - rekao je Ćeman.

On kaže da je Ustavni sud BiH zaključio da Parlamentarna skupština BiH pozvana, ovlaštena i obavezna da donese zakon i odredi koji nivoi će imati i koliko vlasništva nad šumama.

Ćeman kaže da je Ustavni sud BiH zaključio da Parlamentarna skupština BiH pozvana, ovlaštena i obavezna da donese zakon i odredi koji nivoi će imati i koliko vlasništva nad šumama.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana