Sudije i tužioci tužbama dobili milione maraka za naknade

Srna
Sudije i tužioci tužbama dobili milione maraka za naknade

SARAJEVO - Sudije i tužioci Suda i Tužilaštva BiH, kao i stručno osoblje ovih institucija i Visokog sudskog i tužilačkog savjeta (VSTS) BiH na osnovu tužbi za naknadu toplog obroka, prevoza, regresa i odvojenog života naplatili su više od dva miliona maraka u 2018. godini.

Ta lica tužbe i tužbene zahtjeve zasnivaju na odlukama Ustavnog suda BiH iz 2013. i 2014. godine, kojima je utvrđena njihova diskriminacija po osnovu ovih naknada.

U Pravobranilaštvu BiH ističu da je praksa sudova da se ovi tužbeni zahtjevi usvajaju i BiH obavezuje na isplatu štete te da nemaju apsolutno nikakvu mogućnost da ospore tužbene zahtjeve iz ovog osnova.

Pravobranilaštvo podsjeća da je više puta upozoravalo nadležne institucije, prije svega Parlament BiH o potrebi donošenja novog zakona o platama i naknadama lica zaposlenih u pravosudnim institucijama BiH da bi ovo pitanje bilo sistemski riješeno, što je obaveza utvrđena i odlukama Ustavnog suda BiH.
- Nerješavanjem ovog pitanja uvijek ostaje otvoren problem podnošenja novih tužbi navedenih lica po ovom osnovu, a koje će neminovno biti usvojene i time dodatno opterećen budžet institucija BiH - navodi se u godišnjem izvještaju o radu Pravobranilaštva.
U Pravobranilaštvu napominju da je u saradnji sa Ministarstvom finansija i trezora BiH iznađeno djelimično rješenje za postojeće sporove, a s ciljem smanjenja štete za budžet BiH, odnosno da je predložen način mirnog rješavanja spora, pri čemu se tužioci u sporu odriču kamata.

- Zaposleni u Sudu BiH i VSTS su u najvećoj mjeri prihvatili prijedlog, dok zaposleni u Tužilaštvu BiH u najvećem broju ne prihvataju ovakav vid rješavanja spora, te nastavljaju da podnose tužbe protiv BiH iz osnova utvrđenog navedenim odlukama Ustavnog suda BiH - konstatuje se u izvještaju Pravobranilaštva.

Navodeći da ne postoji nikakav mehanizam kojim bi se tužioci primorali na zaključenje nagodbe, već to zavisi od njihove dobre volje i spremnosti za kompromis u Pravobranilaštvu ponavljaju da je jedino moguće trajno rješenje ovog problema donošenje izmjena Zakona o platama i drugim naknadama u sudskim i tužilačkim institucijama na nivou BiH.

Pravobranilaštvo BiH u 2018. godini u korist BiH i njenih institucija koje je zastupalo dobilo je ukupno 168 parničnih predmeta vrijednosti 2,1 milion maraka. U istom periodu je izgubilo 133 parnična predmeta vrijednosti 7,6 miliona KM, od čega se čak 80 odsto odnosi na radnopravne sporove zbog neisplaćenih naknada toplog obroka, prevoza, regresa i odvojenog života sudijama, tužiocima i drugom pravosudnom osoblju na nivou BiH te na sporove na ime naknade štete zbog neosnovanog lišenja slobode i sporove protiv Ministarstva odbrane u vezi sa formacijskim činovima i raspoređivanjem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana