Sudije i tužioci naplatili dva miliona maraka

Vedrana Kulaga
Sudije i tužioci naplatili dva miliona maraka

Sarajevo - Protiv BiH i njenih institucija lani je vođeno na stotine predmeta u domaćim sudovima, a najviše novca izvukli su zaposleni u pravosuđu koji ne prestaju sa tužbama po osnovu naknada za odvojeni život, topli obrok, prevoz.

 

 

 

Pravobranilaštvo BiH je, prema podacima iz preliminarnog izvještaja o radu u 2018. godini, ukupno lani imalo u radu 5.560 predmeta po svim osnovama, a epilog je dobilo njih 2.911, odnosno nešto više od 52 odsto.

Na njihovu adresu tokom godine je stiglo 425 novih parničnih predmeta, od čega se BiH pojavljuje kao tužilačka strana u 64 predmeta, a u čak 361 kao tužena strana. Ukupna vrijednost novozaprimljenih predmeta je 29,40 miliona KM, a najviše ih se odnosi na sporove iz radno-pravnih odnosa (249) te na slučajeve u kojima je zatražena naknade štete, duga i drugo.

U korist BiH i njenih institucija, koje zastupa Pravobranilaštvo BiH, riješeno je 249 predmeta vrijednih 88,8 miliona, a izgubljeno njih 168 ukupne vrijednosti 2,5 miliona KM.

Oko 80 odsto izgubljenih predmeta se, pojasnili su u Pravobranilaštvu, odnosi na radno-pravne sporove zbog neisplaćenih naknada toplog obroka, prevoza, regresa i odvojenog života sudijama, tužiocima i ostalima koji su zaposleni u pravosuđu, na ime naknade štete zbog neosnovanog lišenja slobode te sporove protiv Ministarstva odbrane u vezi sa formacijskim činovima i raspoređivanjem.

- U 2018. godine izgubljena su 33 predmeta iz osnova naknade štete na ime toplog obroka, prevoza, regresa i odvojenog života, ukupne vrijednosti 2,03 miliona u kojima su tužitelji bili sudije i tužioci - kazali su u Pravobranilaštvu.

Zaposleni u pravosuđu tužili su BiH zbog nesprovođenja odluke Ustavnog suda BiH iz 2013. godine. Tom odlukom je utvrđeno da i oni, kao i ostali radnici u institucijama BiH, imaju pravo na naknade.

Primanja zaposlenih u pravosuđu BiH regulisana su Zakonom o platama i drugim naknadama od 2005. godine, izuzimajući radnike Ustavnog suda BiH. Zakon je proglasio visoki predstavnik u BiH, a njime nisu bile predviđene naknade za prevoz, topli obrok i odvojeni život. Ustavni sud BiH je 2013. utvrdio da taj zakon nije u skladu sa Ustavom BiH i da su zaposleni u pravosuđu diskriminisani.

Parlamentu BiH je naloženo da najkasnije u roku od šest mjeseci od dana dostavljanja navedenih odluka izmijeni zakon i omogući isplatu naknada, ali to još nije urađeno.

- Nerješavanjem tog pitanja uvijek ostaje otvoren problem podnošenja novih tužbi, a koje će neminovno biti usvojene i time dodatno opterećen budžet. Broj izgubljenih predmeta po tom osnovu je smanjen jer se sporovi sa sudijama i drugima iz Suda BiH i Visokog sudskog i tužilačkog savjeta u najvećem broju rješavaju mirnim putem, dok zaposleni u Tužilaštvu BiH u najvećem broju ne prihvataju ovakav vid rješavanja spora, te nastavljaju da podnose tužbe protiv BiH - kazali su u Pravobranilaštvu.

Naknada za odvojeni život, na koju pravo stiču svi koji žive najmanje 80 kilometara od Suda i Tužilaštva BiH, trebalo bi, prema ranijim prijedlozima, da iznosi 300, troškovi smještaja 400, a prevoz u prosjeku 53 marke mjesečno, dok bi za topli obrok po danu bilo izdvajano šest maraka.

Presjek stanja u 2018. godini (podaci Pravobranilaštva BiH)

* 249 predmeta riješeno u korist BiH

- vrijednost 88,8 miliona KM

 

* 168 predmeta izgubljeno

- vrijednost 2,51 milion KM

 

* 58 predmeta riješeno na drugi način

- vrijednost 3,74 miliona KM

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana