Sudbina odbornika u Rudom i Tesliću u rukama poslanika

Darko Momić
Sudbina odbornika u Rudom i Tesliću u rukama poslanika

Banjaluka - Sudbina odbornika u Skupštinama opština Rudo i Teslić nalazi se u rukama narodnih poslanika koji će na sjednici republičkog parlamenta zakazanoj za 26. novembar odlučivati o tome da li će raspustiti lokalne parlamente u ove dvije opštine.

Prijedlozi Odluka o raspuštanju SO Rudo i Teslić na dnevni red Narodne skupštine došli su u skladu sa Zakonom o lokalnoj samoupravi koji predviđa da “NSRS na prijedlog Vlade može da raspusti lokalnu skupštinu ukoliko nakon sprovedenog postupka opoziva načelnik ne bude opozvan”. Prijedlozi su došli sa priličnim zakašnjenjem, jer je referendum u Rudom održan 23. decembra prošle godine, a u Tesliću 3. marta ove godine i u oba slučaja birači su bili protiv opoziva načelnika Rata Rajaka u Rudom i Milana Miličevića u Tesliću.

Njih dvojica pozdravljaju prijedlog Vlade RS da pred poslanike uputi odluke o raspuštanju lokalnih skupština, ali ne kriju nezadovoljstvo zbog toga što se, kako kažu, ovoliko čekalo sa tim odlukama.

- Bolje ikad, nego nikad. Nadam se da će narodni poslanici pokazati sluh i podržati volju građana Rudog koji su na referendumu pokazali šta misle o radu odbornika tako što su glasali protiv opoziva koji su oni pokrenuli - kaže načelnik Rudog Rato Rajak.

Zakon kaže da nakon što NSRS raspusti lokalnu skupštinu, Vlada RS imenuje privremeni organ koji čine po jedan predstavnik Ministarstva uprave i lokalne samouprave, Ministarstva finansija i jedan koji predlaže načelnik opštine.

- Siguran sam da bi privremeni organ radio u interesu građana i da bi bila moguća bar nekakva saradnja, jer ovako svi građani trpe štetu - kaže Rajak.

Za razliku od njega, prvi čovjek Teslića Milan Miličević ne gaji preveliku nadu da će NSRS usvojiti odluke o raspuštanju.

- Ne očekujem da će to proći, jer da su nadležni imali volju da to urade, to bi do sada bilo završeno. Nakon osam mjeseci od opoziva u Tesliću i 11 u Rudom degutantno je govoriti o tome - kaže Miličević.

On dodaje da bi mu odgovaralo da bude formiran privremeni organ, jer bi lakše komunicirao sa tri čovjeka, nego sa, kako ističe, kupljenim odbornicima.

- Na kraju krajeva, raspuštanjem bi se nešto i uštedjelo, jer se ne bi isplaćivale odborničke naknade, a to bi bila i poruka nekim budućim odbornicima da se ne mogu ponašati nekažnjeno - kaže Miličević.

Šef Kluba poslanika SNSD-a u NSRS Igor Žunić kaže da u ovoj stranci još nisu zauzeli stav u vezi sa raspuštanjem skupština u Rudom i Tesliću.

- Hoćemo da čujemo sve strane, da dobijemo informacije i od načelnika tih opština i od ljudi iz lokalnih skupština koji su pokretali opoziv i onda ćemo odlučiti kako ćemo glasati - kaže Žunić.

Glas razuma

Poslanik PDP-a Ljubiša Krunić koji je postavljao i poslaničko pitanje u vezi sa raspuštanjem skupština u Rudom i Tesliću kaže da je obradovan što je to napokon došlo na dnevni red.

- Da li će proći to ne znam, ali iako ne vjerujem skupštinskoj većini, nadam se da će prevladati glas razuma. Ako ste tražili da neko više ne bude načelnik, a građani su odlučili drugačije, onda je potpuno logično da se podrži raspuštanje skupština opština - kaže Krunić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana