Sud BiH potvrdio optužnicu protiv Mektića

Agencije
Sud BiH potvrdio optužnicu protiv Mektića

SARAJEVO - Sud BiH potvrdio je optužnicu protiv bivšeg ministra bezbjednosti BiH Dragana Mektića i još tri osobe zbog zloupotrebe položaja, nakon što je ona uređena po zahtjevu sudije za prethodno saslušanje.

- Tužilaštvo BiH danas je zaprimilo potvrđenu optužnicu i obavještenje od sudije za prethodno saslušanje Suda BiH, kojim je optužnica u predmetu protiv Mektića i drugih potvrđena u cijelosti u odnosu na sve optužene – saopštilo je Tužilaštvo BiH, ne navodeći detalje, a nisu mogli ni da preciziraju šta je u optužnici izmijenjeno.

Mektić je juče rekao da je Sud BiH vratio na doradu Tužilaštvu BiH optužnicu koju su podigli protiv njega.

Optužnica za zloupotrebu položaja osim protiv Mektića podignuta je i protiv Igora Golijanina, bivšeg šefa Kabineta ministra u Ministarstvu bezbjednosti BiH, Samira Agića u svojstvu pomoćnika ministra i Edina Garaplije u svojstvu odgovorne osobe i vlasnika Instituta za zaštitu od požara i eksplozija – INZA Sarajevo.

Prema navodima optužnice, oni su zloupotrebom položaja i ovlašćenja počinili krivično djelo visoke korupcije koja šteti međunarodnom ugledu BiH prilikom realizovanja međudržavnog projekta prekogranične saradnje u oblasti vatrogastva, a koji je finansirala delegacija Evropske unije u BiH. Vrijednost projekta iznosila je 198.5 miliona evra.

Ukupna pričinjena šteta krivičnim djelima procijenjena je na 244.764, 21 KM.

Mektić je nakon podizanja optužnice rekao da je optužnica protiv njega rezultat lične osvete glavne tužiteljke Tužilaštva BiH Gordane Tadić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana