Sud BiH: Mahmuljin nije upućen na izdržavanje kazne jer je na liječenju

GS
Foto: Ilustracija

SARAJEVO- Osuđeni ratni zločinac Sakib Mahmuljin nije upućen na izdržavanje kazne zatvora od osam godina jer se, prema obavještenju koju je dostavila njegov advokat, nalazi na liječenju u Turskoj, rečeno je Srni u Sudu BiH.

"S tim u vezi, Sud obavlja potrebne izviđajne radnje u pogledu navoda advokata, te će u daljem toku postupka upućivanja preduzeti adekvatne zakonske radnje", naveli su iz Suda BiH.

Sud je istakao da osuđenom Mahmuljinu u toku krivičnog postupka, a sve do okončanja istog nisu bile izrečene mjere zabrane.

 Iz Granične policije BiH rekli su Srni da "radi zaštite ličnih podataka" ne mogu objaviti kako je i na kom graničnom prelazu prešao granicu BiH i otputovao u Tursku osuđeni ratni zločinac Sakib Mahmuljin, umjesto da služi osmogodišnju kaznu u zatvoru.
"Radi zaštite ličnih podataka, nismo u mogućnosti dostaviti vam tražene podatke", istakli su iz kabineta direktora Granične policije BiH.


Presuđeni ratni zločinac nekadašnji komandant Trećeg korpusa takozvane Armije BiH Sakib Mahmuljin napustio je BiH i umjesto u zatvor otišao je u Tursku.

Sud BiH je krajem aprila izrekao Mahmuljinu pravosnažnu zatvorsku kaznu od osam godina zbog zastrašujućih zločina nad zarobljenim srpskim civilima, sanitetskim osobljem i vojnicima na području Ozrena i Vozuće 1995. godine.

Jedan od advokata iz tima odbrane informisao je Sud BiH o odlasku Mahmuljina, ali tek pošto je on napustio BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana