Sud BiH će se odmah uključiti u onlajn ročišta

Srna
Sud BiH će se odmah uključiti u onlajn ročišta

SARAJEVO - Sud BiH će se odmah uključiti u primjenu rješenja o onlajn suđenjima u predmetima u kojima je održavanje ročišta neodložno i nužno, rekao je Srni predsjednik ovog suda Ranko Debevec.

“Tu je, kako se dobro uočava u inicijativi Visokog sudskog i tužilačkog savjeta (VSTS) BiH, glavni problem promjena zakonodavno-pravnog okvira. Ukoliko se to desi, Sud BiH će se odmah uključiti u primjenu takvih rješenja”, poručio je Debevec.

Predsjednik VSTS-a Milan Tegeltija potvrdio je Srni ranije danas da je u VSTS-u BiH u toku izrada inicijative o održavanju onlajn suđenja u predmetima u kojima je održavanje ročišta neodložno i nužno.

Tegeltija je naglasio da se i pravosudne institucije u BiH moraju prilagođavati novonastalim uslovima u doba epidemije virusa korona

“Visoki sudski i tužilački savjet bi ove sedmice trebalo da razmatra usvajanje inicijative za održavanje onlajn suđenja u određenim sudskim predmetima u kojima bi održavanje ročišta, sa neposrednim prisustvom stranaka, predstavljalo zdravstveni rizik po učesnike u postupku. Za realizaciju onlajn suđenja, osim tehničkih rješenja za koje VSTS već ima određene prijedloge, biće potrebne određene legislativne intervencije”, rekao je Tegeltija.

Tegeltija je istakao da će VSTS nadležnim organima preporučiti usvajanje određenih leks specijalis (ledž specialis) propisa, kojima bi tako nešto bilo normativno omogućeno za vrijeme trajanja vanrednih okolnosti prouzrokovanih pojavom virusa korona u BiH.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana