Sud BiH: Akterima u aferi “Respiratori” zabranjeni kontakti i sastajanje

Srna
Sud BiH: Akterima u aferi “Respiratori” zabranjeni kontakti i sastajanje

SARAJEVO - Sud BiH saopštio je, nakon što je odbio prijedlog za određivanje pritvora Fadilu Novaliću, Fahrudinu Solaku i Fikretu Hodžiću osumnjičenima u aferi “Respiratori”, da se i blažim mjerama umjesto najstrože mjere pritvora može ostvariti neometano vođenje krivičnog postupka.

Iz Suda su napomenuli da je danas doneseno rješenje kojim je odbijen prijedlog Tužilaštva BiH za određivanje mjere pritvora Novaliću, Solaku i Hodžiću već su određene mjere zabrane.

To podrazumijeva zabranu sastajanja sa određenim osobama na način da se osumnjičenima zabranjuje sastajanje i kontaktiranje na bilo koji način sa drugim osumnjičenim licima u ovom krivičnom postupku.

“Izrečena mjera zabrane trajaće dok za njom postoji potreba, a opravdanost će se kontrolisati svaka dva mjeseca. U slučaju da osumnjičeni prekrše izrečene mjere zabrane, može im se odrediti mjera pritvora”, napomenuli su iz Suda BiH.

Federalni premijer Fadil Novalić, suspendovani direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak i direktor firme “Srebrna malina” Fikret Hodžić sumnjiče se za nelegalnu nabavku respiratora iz Kine tokom koje je potrošeno 10,5 miliona KM budžetskog novca.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana