Studenti se vratili u BiH

Srna
Studenti se vratili u BiH

SARAJEVO - U BiH su rano jutros stigla dva autobusa sa 69 studenata iz BiH koji su boravili na privremenom radu u Njemačkoj, saopšteno je iz Ministarstva inostranih poslova u Savjetu ministara.

Oni su na put krenuli juče iz Štutgarta, a prevoz do BiH im je organizovao Generalni konzulat BiH u Štutgartu, u saradnji sa Ministarstvom inostranih poslova u Savjetu ministara i kompanijom "Kantić" iz Tešnja.

Generalni konzul BiH u Štutgartu Began Muhić je nakon prvobitnog saznanja o ovom problemu uputio dopis svim nadležnim institucijama BiH i Tuzlanskog kantona, u kojem većina studenata ima prebivalište i iz kojeg su posredstvom studentskog servisa upućeni na privremeni rad u Njemačku. Svi su bili raspoređeni na poslove u različitim gradovima do 31. marta, nakon čega su prestali ostvarivati novčana primanja.

Generalni konzulat BiH u Štutgartu je pravovremeno obavijestio Ministarstvo inostranih poslova o ovom problemu, nakon čega je Tim za krizne situacije ovog ministarstva preduzeo sve neophodne korake za obezbjeđivanje svih neophodnih dozvola i saglasnosti za tranzit iz Njemačke kroz sve zemlje na putu do krajnjeg odredišta u BiH.

Obezbijeđena su dva velika autobusa sa ukupnim kapacitetom od 166 sjedišta, da bi studenti mogli biti prevezeni u epidemiološki bezbjednim uslovima.

Studenti su juče počeli pristizati u zbirni centar u Štutgartu iz deset različitih gradova u etapama, kako se na autobuskoj stanici ne bi stvarala gužva. Svima su odmah uručene maske, te su im dezinfikovane ruke i obuća. Studenti su dali izjave o trenutnom zdravstvenom stanju, te su propisno raspoređeni na sjedišta u autobusu.

Njima je obezbijeđena policijska pratnja i uspješno su, bez zastoja i prepreka, stigli do BiH.

Od ukupnog broja studenata šest se odvojilo na granici BiH i organizovano transportovano u Republiku Srpsku, dok su ostali stigli na krajnje odredište, ispred hotela "Tuzla", u kojem će biti smješteni u narednom periodu, pod posebnim higijensko-epidemiološkim mjerama i pod zdravstvenim nadžorom Kantonalnog zavoda za javno zdravstvo u Tuzli.

Cjelokupnu akciju je koordinisao Tim za krizne situacije Ministarstva inostranih poslova u Savjetu ministara, koji je zahvalio kompaniji "Kantić" koja je uložila neophodne materijalne i druge resurse, te rizikovala živote i zdravlje svojih radnika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana