Štrbac: Podrška inicijativi za izgradnju spomen-obilježja u Novom Gradu

Srna
Štrbac: Podrška inicijativi za izgradnju spomen-obilježja u Novom Gradu

NOVI GRAD - Direktor Dokumentaciono-informacionog centra "Veritas" Savo Štrbac rekao je danas da će podržati inicijativu da u Novom Gradu bude izgrađeno spomen-obilježje Srbima stradalim u hrvatskoj zločinačkoj vojno-policijskoj akciji "Oluja" u avgustu 1995. godine.

Štrbac je rekao da je inicijativu predstavio sveštenik Nemanja Vidić prije početka parastosa koji je služen u Hramu Svetih apostola Petra i Pavla u Novom Gradu.

"Ovo je jedno od značajnih mjesta u tragediji Srba iz Republike Srpske Krajine. Ovo mjesto zavređuje da se izgradi spomen-obilježje. To zaslužuje most preko kojeg je prešlo 100.000 izbjeglih Krajišnika, među kojima su bili najugroženiji djeca i starci. U blizini je i Svodna gdje je hrvatska avijacija gađala izbjegliču kolonu. To je asurd, protjerate ljude, a onda ih pobijete kad su napustili svoja ognjišta", rekao je Štrbac.

On je naveo da je u blizini, s druge strane granice, i Dvor gdje su u osnovnoj školi pobijene hendikepirane osobe, te Vojnić, gdje je su pripadnici tzv. Armije BiH i Hrvatske vojske presjekli izbjegličku kolonu i pobili oko 200 ljudi.

"Ovih 25 godina je dovoljan period da se jedan događaj sagleda iz svih uglova. Došlo je vrijeme da se u obilježavanje uključe i Republika Srpska i Srbija, grade se obilježja na Rači i na Petrovačkoj cesti. Mislim da i ovo mjesto zaslužuje obilježje i podržavam inicijativu. Nadam se da ćemo u dogledno vrijeme imati spomenik. Smatram i da na mostu na rijeci Uni treba postaviti obilježje koje će govoriti ko je prešao tog avgusta 1995. godine i ko ih je prognao", rekao je Štrbac.

On je naglasio da je to bitno jer je ove godine predstavnik Srba u Hrvatskoj prisustvovao obilježavanju godišnjice "Oluje u Hrvatskoj.

"Mogu reći da nisu slavili, ali šta god da kažu - bili su prisutni i samim tim zapravo potvrdili državni važeći narativ da je akcija žOlujaž bila legitimna, neophodna, pravedna i čista kao suza. Naš narativ je da je bila zločinačka, etničko čišćenje sa primjesom genocida. To nije samo naš narativ, to su potvrdili i međunarodni sudovi", kazao je Štrbac.

On smatra da ovaj postupak zvaničnog predstavnika srpskog naroda u Hrvatskoj neće biti umanjen najavom da će predstavnici hrvatske vlasti odati pomen starcima pobijenim u selu Grubori.

"Cijeli svijet zna za to. Ne treba da dolaze da odaju poštu, treba da osude ubice, a zna se ko su ubice", naveo je Štrbac.

Zamjenik načelnika opštine Bojan Lukač rekao je da su opština Novi Grad i njeni stanovnici bili svjedoci stradanja Srba iz Republike Srpske Krajine i pružili ruku spasa prognanima.

"Akcija žOlujaž je trajno promijenila živote stotinama hiljada Srba iz Hrvatske. Ova akcija je jedan od najvećih zločina o kojem svijet nije želio da priča. Ne postoji ni vojničko niti ljudsko ni bilo kakvo opravdanje za postupke hrvatske vojske koja je ubijala civile koji su bježali sa svojih ognjišta", rekao je Lukač.

On je naveo da se u Hrvatskoj slavi "Oluja", a u srpskom narodu se sa tugom podsjećaju na nevine žrtve.

Obilježavanje 25 godina od egzodusa srpskog naroda iz Republike Srpske Krajine i zločinačke akcije hrvatske vojske i policije "Oluja" u Novom Gradu je počelo parastosom u Hramu Svetih apostola Petra i Pavla.

Nakon parastosa prislužene su svijeće prema "Mostu spasa" i spuštan vijenac u rijeku Unu.

U naselju Svodna kod Novog Grada, gdje je hrvatska avijacija gađala izbjegličku kolonu, danas će biti služen pomen i položeni vijenci kod spomen-krsta koji je 2012. godine podigao "Veritas" za šest civila stradalih u izbjegličkoj koloni.

Zločinačka vojno-policijska akcija "Oluja" počela je 4. avgusta 1995. godine ofanzivom hrvatske vojske i policije, te jedinica HVO-a na području Banije, Like, Korduna i sjeverne Dalmacije.

Dan kasnije, 5. avgusta, hrvatska vojska je ušla u gotovo napušten Knin i istakla zastavu Hrvatske, dok su kolone izbjeglica preko srpskih teritorija u BiH išle ka Srbiji.

Prema podacima "Veritasa", tokom "Oluje" iz svojih domova protjerano je više od 220.000 krajiških Srba, a na evidenciji se nalaze imena 1.869 poginulih i nestalih Srba, od kojih 1.220 civila.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana