Stranke nestanu prije nego što izmire dugove

Vedrana Kulaga Simić
Stranke nestanu prije nego što izmire dugove

SARAJEVO - Mnoge političke partije su nestale sa domaće političke scene u proteklim godinama i to prije nego što su platile kazne koje su im izrečene zbog kršenja zakona, na šta su ponovo juče upozorili i u Centralnoj izbornoj komisiji (CIK) BiH, jer se taj trend nastavlja, a nemaju mehanizam kojim bi ga zaustavili.

BiH je poznata po velikom broju stranaka. Dio su, takozvane, sezonske jer se mahom pojavljuju od izbora do izbora, a u Izbornoj komisiji godinama već muku muče sa naplatom dugovanja koja, prema posljednjim podacima koji su objelodanjeni ove godine, premašuju 200.000 KM.

Političke partije se finansiraju iz nekoliko izvora. To su članarine, prihodi iz budžeta sa svih nivoa vlasti, prilozi pravnih i fizičkih lica, te iz drugih izvora, a zakon ih obavezuje da podnose godišnje finansijske izvještaje na uvid CIK-u, odnosno njihovoj Službi za reviziju.

O pregledanim finansijskih izvještajima stranaka za 2019. godinu juče se raspravljano na sjednici CIK-a. Prema dostupnim podacima, izvještaj je podnijelo 125, to nije učinilo 36 stranaka, među njima je i sedam za koje je CIK zatražio brisanje iz sudskih registara zbog neaktivnosti. Upozoreno je i da je na više od deset adresa vladao muk, i nakon urgencija i pokušaja da se dođe do finansijskih knjiga.

- Postoje stranke koje duži period ne obavljaju djelatnost. Na spisku ih je 26. Ne učestvuju na izborima, ne dostavljaju izvještaje, a imaju neizmirene kazne, po odlukama CIK-a, u ukupnom iznosu od 92.000 maraka. Slali smo opomene, rješenja za izvršenje, ali nismo uspjeli. Za dvije stranke sud je donio rješenje o obustavi, jer se prema Zakonu o finansiranju ne možete teretiti fizičko lice, predsjednika stranke, a te stranke nemaju imovinu ni sredstva na računima. Jedna ima dug od 62.100 KM, sud je obustavio izvršenje - rekla je predstavnica Službe za reviziju CIK-a, nakon čega je usvojen prijedlog da se za 26 stranaka šalje zahtjev za brisanje iz sudskih evidencija.

Predsjednik Foruma građana Tuzla i Strateškog odbora Koalicije “Pod lupom” Vehid Šehić podsjetio je za “Glas Srpske” da je ovaj problem dugo na sceni i da je potrebno mijenjati zakone kako bi se obezbijedila što veća naplativost. Za obaveze prema državi, podvlači, neko mora odgovarati.

- Ima stranaka koje ne plaćaju svoje kazne, a mnoge neće biti ni naplaćene jer kažnjeni više ne postoje. Da bi se izbjegle takve situacije, treba dati određene mehanizme CIK-u da može, na drugi način, ono što je donio kao odluku, a to je novčana kazna, i izvršiti. Ovo je mala cifra u odnosu na ukupan nenaplaćeni iznos - kazao je Šehić.

Podsjetio je da se odluke CIK-a moraju izvršavati, te podsjetio da komisija može da, na osnovu izvještaja i ponašanja, zabrani strankama učešće na izborima.

- I tu trebaju određene promjene. Nije dovoljno samo izreći sankciju tako što ćete mu zabraniti učešće na izborima. Odgovorne osobe ostaju bez sankcija, dešava se da formiraju neku drugu stranku i ponovo učestvuju na izborima. Treba pronaći način da se sankcionišu i odgovorne osobe, kao i politički subjekat - istakao je Šehić.

Političke partije u Srpskoj i FBiH proteklih godina masovno su kršile Zakon o finansiranju političkih partija i Izborni zakon BiH. Prestupi su se najčešće odnosili na neplaćanje zakupnine za stranačke prostorije, neprijavljivanje donacija i propuste u vezi sa evidentiranjem prihoda, rashoda i obaveza. Prema podacima CIK-a, a na osnovu izvještaja koji su im dostavljeni, u stranačke kase lani se slilo 22,7 miliona maraka.

Odbačeni zahtjevi

Jedna od tačaka na jučerašnjoj sjednici CIK-a BiH bili su zahtjevi partija za ponovno brojanje glasova u nekoliko gradova i opština u BiH. Traženo je, između ostalih, prebrojavanje u Trebinju, Prijedoru i Banjaluci, ali je na kraju odlučeno da svi zahtjevi budu odbačeni kao preuranjeni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana