Stranke masovno krše zakone, dobijale rabat i od 97 posto

GS
Stranke masovno krše zakone, dobijale rabat i od 97 posto

SARAJEVO – Služba za reviziju političkih partija Centralne izborne komisije BiH utvrdila je da je 70 posto političkih stranaka kršilo Zakon o finansiranju političkih stranaka i odredbe Izbornog zakona kojima je uređeno finansiranje kampanje.

Ovo, je između ostalog istaknuto na sjednici CIK-a gdje je usvojena Informacija o izvršenom pregledu, kontroli i reviziji finansijskih izvještaja političkih stranaka za 2020. godinu, sa nalazima revizije.

"Postoji zakonski osnov za utvrđivanje odgovornosti i sankcionisanje tih politikih stranaka nakon što CIK provede postupak i pribavi dokaze", naveli su u CIK-u.

Neplaćanje poreza i doprinosa, neprijavljivanje priloga fizičkih i pravnih lica te novčanih donacija kao i finaniranje iz nedozvoljenih izvora, samo su dio onoga što su političke stranke radile. Takođe, političke partije u većini slučajeva nisu vodile poslovne knjige u skladu sa računovodstvenim propisima i dosta njih nije prijavilo transkacijske račune.

Služba za reviziju političkih partija zaključila je i da kod sedam političkih partija postoje indicije da su prekršile poreske propise te daje pet stranaka isplaćivalo sredstva koja imaju karakter ličnih primanja, a na njih nisu plaćali poreze i doprinose.

"Kod dvije političke stranke je utvđeno da su im dobavljači koji su im isporučili propagandni materijal jednoj stranci dali popust od 70 posto, a drugoj u procentu od 97 posto, a PDV nisu obračunali na vrijednost isporučenog materijala nego na onaj iznos koji je politička stranka platila. Predlažemno da se poreske uprave obavijeste o indicijama za prekršaj propisa, a UIO da se obavijesti da je pravno lice koje je isporučilo propagantni materijal prekršilo propisa", istaknuto je na sjednici CIK-a.

Na sjednici CIK-a istaknuto je i da Služba za reviziju političkih partija pri CIK-u nema kapacitet da se na pravi način uhvati u koštac sa ovim problemima te da je neophodno da njihovi revizori, kao i svi ostali revizori u zemlji budu prepoznati u zakonu i dobiju primanja i nakande koje zaslužuju, prenose Nezavisne.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana