Stranke iz Sarajeva sve bliže, u Republici Srpskoj obrnuta situacija: Bošnjaci se udružuju, Srbi se razdružuju

Darko Momić
Stranke iz Sarajeva sve bliže, u Republici Srpskoj obrnuta situacija: Bošnjaci se udružuju, Srbi se razdružuju

SARAJEVO - Uprkos njihovim žestoko suprotstavljenim stavovima u FBiH i na nivou zajedničkih institucija, SDA je podržala poziv SDP-a na okupljanje, kako je rekao lider SDP-a Nermin Nikšić, svih bosanskohercegovačkih stranaka u Republici Srpskoj i formiranje trećeg političkog bloka u Srpskoj.

Iz SDA su juče poručili da je to ideja koju ta stranka propagira već godinama, ali za koju upravo SDP nije imao razumijevanje i interes.

- SDA nikada nije odbijala učešće u projektima koji su dobri za državu BiH, a naročito u onim projektima za koje se sama zalagala. Spremni smo da o zajedničkom nastupu u RS razgovaramo sa svim političkim strankama koje prepoznaju tu potrebu - poručili su iz SDA.

Iz stranke Bakira Izetbegovića su dodali i da će sve ideje koje će doprinijeti jačanju BiH i omogućiti snažniji ekonomski razvoj i iskorak na evroatlantskom putu imati bezrezervnu podršku SDA.

- Spremni smo i na formiranje širokog patriotskog fronta koji bi se na državnom nivou suprotstavio retrogradnim i secesionističkim snagama - istakli su iz SDA.

Za razliku od stranaka sa sjedištem u Sarajevu koje godinu i po prije opštih izbora najavljuju zajednički nastup, srpske političke partije pokazuju sve veću razjedinjenost.

Jedini koji poziva na jedinstvo je lider SNSD-a Milorad Dodik, ali nakon što su SDS, PDP i DNS odbili poziv da budu dio zajedničke srpske platforme u dijalogu između Srpske i FBiH i tri konstitutivna naroda o mogućim rješenjima za BiH, u petak im se pridružio i SPS Gorana Selaka.

- Nema nikakve rasprave i dijaloga o statusu Republike Srpske, ni sa predstavnicima FBiH, ni sa bilo kojim drugim predstavnicima. Potezanjem tih tema sami dovodimo u pitanje naš status - poručili su iz SPS-a.

Lider PDP-a Branislav Borenović ocijenio je da nije nikakvo iznenađenje da bošnjačke stranke sarađuju na izborima u Srpskoj.

- To je njihova politička odluka, kao što je i naša da uvijek insistiramo da stranke iz Republike Srpske sarađuju i imaju zajedničke liste na izborima u FBiH - kaže Borenović.

On je demantovao da je u srijedu u Parlamentu BiH održan tajni sastanak opozicionih stranaka iz Srpske i FBiH.

- Nije bio nikakav sastanak. Kratko smo porazgovarali, kao što porazgovaramo i tokom sjednica Parlamenta BiH o onome o čemu imamo slične stavove, kao što je novi Izborni zakon - kaže Borenović za “Glas Srpske”.

Politikolog Ljubinko Jović kaže da nije nimalo bezazleno što je srpski politički korpus zavađen i razjedinjen kao nikad do sada.

- Da Vojska Republike Srpske nije prije 15 godina ukinuta srpskim jedinstvom, bila bi ukinuta sadašnjim srpskim nejedinstvom. Nikada nije bilo više zle krvi među političkim partijama u Srpskoj i to je jako opasno, jer gdje se dvojica svađaju, treći izvlači korist. U ovom slučaju jasno je da je taj treći onaj ko formira treći blok, dok srpske partije mogu da postignu jedinstvo samo ako će od toga imati ličnu korist - kaže Jović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana