Stranke čeka žestok pritisak stranaca

Aleksandar Stojanović
Stranke čeka žestok pritisak stranaca

BANjALUKA, SARAJEVO - Formiranje interresorne radne grupe za izmjenu izbornog zakonodavstva je na čekanju, iako je od izbora novog Savjeta ministara prošlo više od devet mjeseci. Ponovno uspostavljanje ovog važnog tijela za pripremu novog izbornog zakona preporuka je i međunarodnih institucija, a njegovo formiranje se može očekivati nakon lokalnih izbora.

Preciznije, poslije izbora mogao bi uslijediti žestok pritisak na najjače stranke kako bi odmah krenuli u razgovore o izmjenama Izbornog zakona da bi u 2021. godini, koja nije izborna, taj posao konačno bio završen. Izmjena izbornog zakonodavstva jedan je od ključnih uslova koji je stavljen pred BiH na putu ka kandidatskom statusu za ulazak u Evropsku uniju, a pritisak na lidere i političke predstavnike sva tri naroda je primjetan i od strane međunarodne zajednice. Kao važan korak ka implementaciji preporuka EU posebno se naglašava formiranje interresorne grupe, u kojoj bi bili predstavnici Parlamenta BiH, Savjeta ministara i Centralne izborne komisije, a čiji zadatak bi bio da u što bržem roku predstavi prijedlog izmjena izbornog zakonodavstva.

Na važnost uspostavljanja ovog tijela ukazala je i šefica Misije Organizacije za bezbjednost i saradnju (OEBS) u BiH Ketlin Kavalek, koja je istakla da je od presudnog značaja da lideri pokrenu konstruktivne i transparentne razgovore na ovom planu.

- Misija OEBS-a u BiH je ranije zamolila Zajednički kolegijum oba doma Parlamenta BiH i Savjet ministara da ponovo uspostave interresornu radnu grupu za pripremu prijedloga izmjena i dopuna Izbornog zakona i Zakona o finansiranju političkih stranaka BiH. Misija je ranije podržavala rad ove radne grupe, a nadamo se saradnji i sa novom interresornom grupom s ciljem poboljšanja integriteta izbora u skladu sa međunarodnim standardima, a naročito preporukama Kancelarije OEBS za demokratske institucije i ljudska prava i Grupe država Savjeta Evrope u borbi protiv korupcije (GREKO) - istakla je Kavalekova za naš list.

Delegat u Domu naroda Parlamenta BiH i član prethodne interresorne radne grupe Lazar Prodanović (SNSD) rekao je da se nada da će u narednih šest mjeseci biti oformljeno ovo tijelo i određeni prioriteti njegovog rada.

- Nažalost, grupa do sada nije imenovana, jer su kasno formirana oba doma Parlamenta BiH. Nakon toga, lokalni izbori su bili sve bliži, pa formiranje radne grupe i bilo kakva rasprava o izmjenama Izbornog zakona ne bi imali smisla - kazao je Prodanović.

Iako je do sada u svakom sazivu postojalo ovo tijelo, rezultati na pitanju reforme izbornog zakonodavstva nisu bili vidljivi. Prodanović ističe da će povećan interes međunarodne zajednice ovog puta uticati i na produktivnost interresorne grupe.

- U slučaju da BiH dobije kandidatski status za pristup EU, reforma izbornog zakonodavstva biće jedno od ključnih pitanja. Uvjeren sam da postoji minimum zajedničkih stavova kako bi ovaj problem bio riješen. Situacija sa velikim brojem glasača iz inostranstva i brojne nepravilnosti u izbornom procesu dokaz su da je stanje katastrofalno, zbog čega očekujem da će se nakon lokalnih izborna intenzivnije početi raditi na formiranju ove grupe kako bi stanje bilo što prije popravljeno - zaključio je Prodanović.

Mostar

Prodanović kaže da je za BiH veoma značajno što je implementirana odluka Ustavnog suda BiH i Evropskog suda za ljudska prava o pitanju sprovođenja izbora u Mostaru.

- Pitanje je da li bi do toga došlo da je postojala interresorna radna grupa, zbog brojnih ranijih neslaganja - istakao je Prodanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana