Stradanje Srba Vozuće, doline krivaje i ozrena - vječna opomena

Srna
Stradanje Srba Vozuće, doline krivaje i ozrena - vječna opomena

Zavidovići - Pripadnici takozvane Armije BiH u proteklom ratu su, protjerivanjem više od 40.000 Srba, počinili etničko čišćenje Vozuće, doline rijeke Krivaje i Ozrena zbog čega sjećanje na taj događaj mora biti sačuvano radi opomene budućim naraštajima i uvršteno u kalendar datuma značajnih za Srpsku, rekao je Srni predsjednik Zavičajnog udruženja Zavidovićana Zoran Blagojević.

On je, nakon što su učesnici marša "Stazama egzodusa 2018" došli u vozućko naselje Stog, podsjetio na ratna dešavanja u Vozući, te stradanje i progon Srba sa područja Zenice, Žepča, Banovića i Zavidovića, ukazujući na otežan povratak srpskih porodica na ognjišta koja su na tom prostoru danas statistička greška.


Blagojević, koji je bio načelnik Štaba Četvrte ozrenske lake pješadijske brigade, naveo je da su 1995. godine Srbi iz Vozuće protjerani sa vjekovnih ognjišta u ofanzivi takozvane Armije BiH pod nazivom "Uragan" ili "Farz", po direktnoj naredbi Alije Izetbegovića, koji je kao prioritetni cilj odredio spajanje tuzlanskog i zeničkog basena.

U ofanzivi je učestvovalo 23.000 muslimanskih vojnika Drugog i Trećeg korpusa takozvane Armije BiH, uključujući odred "El mudžahedin", potpomognuti NATO snagama za brze intervencije.

Blagojević je podsjetio i da je odnos snaga koje su napadale i onih koji su branile bio 10 prema jedan i naglasio da je Vozuća za Republiku Srpsku ono što su Košare za Srbiju.

On je podsjetio na dokumentaciju o kojoj su bili upoznati tadašnji muslimanski komandiri i komandanti jedinica da će "iz stimulativnog fonda /takozvane Armije BiH/ od 300.000 maraka tokom čišćenja terena biti nagrađeni najbolji pojedinci, i to za zarobljenog četnika 3.000 maraka, mrtvog 1.000 maraka, za osvojeni tenk do 20.000 maraka, a za zarobljenu pušku 200 maraka".

Blagojević je ukazao i da se ne primjenjuju isti aršini za počinioce zločina u Srebrenici i Vozući.

"Da li i Srbi treba da spisak od 23.000 muslimanskih vojnika dostave tužilaštvu u Njemačkoj, kao što su to uradili Bošnjaci za Srebrenicu? Da li je plač majke Srebrenice teži od plača majke iz Vozuće?", pita Blagojević.

Podsjetivši da je bivši komandant Glavnog štaba takozvane Armije BiH Rasim Delić proglašen krivim, te da se protiv komandanta Trećeg korpusa Sakiba Mahmuljina vodi postupak, Blagojević ocjenjuje da je to mali napredak u procesuiranju stravičnih zločina počinjenih nad srpskim življem.

Blagojević je pozvao Institut za nestala lica BiH i druge institucije da odgovore, gdje su 64 zarobljena Srbina iz Vozuće.

"Oni nisu nestali, oni su živi zarobljeni 1995. godine, kada ih je u Vozući privela Druga četa Petog bataljona 328. brigade, kojom je komandovao Fuad Zilkić, potčinjen komandantu Trećeg korpusa Sakibu Mahmuljinu", naveo je Blagojević.

On je upozorio da određene grupe iz Federacije BiH za 1.000 evra prodaju navodne informacije o lokacijama grobnica srpskim porodicama koje tragaju za najbližima.

Vozućani su masovno stradali od 10. do 24. septembra 1995. godine, kada je spaljeno 30 srpskih sela, protjerano 1.920 srpskih porodica sa 7.680 članova, ubijeno 459 boraca Vojske Republike Srpske i civila, dok se za 126 još traga.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana