Stojanović: Advokati u opasnosti da budu krivično gonjeni

Srna
Foto: Arhiva

BIJELjINA - Advokat Miodrag Stojanović očekuje da Advokatska komora Republike Srpske sutra zauzme stav o nametnutom "Inckovom zakonu" koji će biti obavezujući za sve njegove kolege.

- Nametnutim "Inckovim zakonom" u ozbiljnu opasnost od krivičnog gonjenja dovedeni su advokati koji zastupaju optužene u predmetima ratnih zločina - rekao je Stojanović Srni uoči sjednice Skupštine Advokatske komore Srpske na ovu temu.

On je citirao jednog od sudija Suda BiH koji kaže da su sve nedoumice koje je iznijansirala politika i trenutna politička situacija u BiH prebačene na pravosuđe i da sada i tužilaštvo i sudovi moraju praktično da grade potpuno novu sudsku praksu u vezi sa svim ovim.

Stojanović kaže da je kao branilac u predmetima ratnih zločina pred Sudom BiH ove dileme iznio na svakom suđenju i tražio od Suda da zauzme stav i da je u dva od tri predmeta Sud rekao - možete da radite, što se tiče ovoga vijeća u vašim radnjama i pitanjima ne može biti elemenata krivičnog djela.

-Međutim, neka vijeća, kao što je slučaj u predmetu "Doboj", još nisu donijela odluku, a mi smo to akcentirali, iako je to je stav jednog vijeća, a šta ako Tužilaštvo odluči drugačije pa nas optuži, kako ćemo proći kao advokati - iznosi Stojanović dileme advokata.

On je naveo da postoji inicijativa koja je pošla od kolega iz Doboja da se od Suda traži da kao ovlašteni pokretač pokrene inicijativu kod Ustavnog suda BiH za ocjenu ustavnosti kolokvijalno nazvanog Inckovog zakona.

-Ako mi branimo optužene za genocid ili zločin protiv čovječnosti na području opština za koje je već ranije presudom Haškog tribunala utvrđeno da je počinjen genocid, govorim o Srebrenici i zločin protiv čovječnosti u dosta opština BiH, pitamo se da li svojim pitanjima i negiranjem takve kvalifikacije možemo biti izloženi krivičnom gonjenju - objašnjava Stojanović nedoumice.

On ocjenjuje da su advokati koji zastupaju optužene u predmetima ratnih zločina ozbiljno dovedeni u opasnost da budu izloženi krivičnom gonjenju, nakon što je Valentin Incko nametnuo izmjenu Krivičnog zakona BiH i praktično uveo institut krivičnog progona lica ko na javnom mjestu odobri ili ospori ili na bilo koji drugi način se suprotstavi odluci Haškog tribunala ili Suda BiH u pogledu negiranja počinjenja djela zločina protiv čovječnosti i genocida.

Stojanović dodaje da se isto pitanje odnosi i na optužene za ratne zločine tokom odbrane.

-To je dilema za koju mi nemamo zajednički stav ili zavničan stav Tužilaštva BiH i to je ono zbog čega mi advokati insistiramo da se to definiše prije nego što nastavimo dalje da radimo - istakao je Stojanović, koji je branilac u brojnim predmetima ratnih zločina.

Stojanović kaže da je lično kroz predmet "Savčić" već doveden u situaciju da razmišlja da mu se takve stvari mogu desiti zbog podneska kojeg je Tužilaštvo napisalo u prijedlogu da se generalu Milomiru Savčiću odredi pritvor.

-To je sve uzrokovalo da Advokatska komora Republike Srpske raspravi ovo pitanje i očekujem da se zauzme stav koji će biti obavezujući za sve nas advokate - rekao je Stojanović.

Njegov lični stav je da, kada advokati rade svoj posao, ne može biti primjene "Inckovog zakona".

-Ja to mislim, ali šta ako me sutra optuže, ako tužilac ne misli tako - zaključuje Stojanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana