Stevandić: Zajednički stav da funcionisanje Srpske ne narušava BiH

Srna
Stevandić: Zajednički stav da funcionisanje Srpske ne narušava BiH

BANjALUKA - Predsjednik Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić izjavio je Srni da su svi predsjednici političkih partija iz Republike Srpske na današnjem sastanku u Sarajevu sa predstavnicima EU i SAD imali zajednički i usaglašen stav koji potvrđuje da Srpska nije problem i da njeno funkcionisanje ne narušava BiH.

Stevandić kaže da su predstavnici partija iz Srpske ukazali da je problem u Federaciji BiH (FBiH) koja za tri godine nije mogla da formira vlast i da ima legitimne domove naroda, kao i legitimnog predstavnika hrvatskog naroda.

On je rekao da su predstavnici partija iz Republike Srpske na sastanku demonstrirali opredijeljenost da prihvate rješenja koja se dogovore u FBiH između Bošnjaka i Hrvata, pod uslovom da se poštuju prava Srba u vezi sa formiranjem klubova naroda identično kao i za druge narode.

"Rekli smo da je Republika Srpska i do sada funkcionisala i nije imala problema, te da ćemo zadržati načine izbora člana Predsjedništva i predsjednika Republike direktnim i neposrednim izborima, kao i svih poslanika, jer su to svjetska i demokratska pravila", istakao je Stevandić.

On je dodao da su na sastanku izrazili neslaganje da bilo ko iz FBiH nameće način na koji će Republika Srpska birati svog člana Predsjedništva BiH.

"Rekli smo da ne namećemo i da nam je potpuno svejedno na koji će se način u FBiH birati član Predsjedništva BiH, ali da će se u Republici Srpskoj član Predsjedništva birati uvijek direktno, kao i predsjednik Republike. Rekli smo da ne insistiramo na nacionalnom prefiksu jer smo potpuno uvjereni da će uvijek dobiti povjerenje onaj koji bude imao najviše glasova", naveo je Stevandić.

Stevandić ističe da Republici Srpskoj ne smetaju ti prefiksi jer je potpuno funkcionalna, za razliku od BiH.
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana