Stevandić: U izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika ima problematičnih odredaba

GS
Stevandić: U izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika ima problematičnih odredaba

BANjALUKA - Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić izjavio je danas da je neophodno urediti javni, odnosno medijski prostor u Srpskoj, jer ima mnogo stvari koje se objavljuju bez provjere.

Stevandić je istakao da Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika Republike Srpske ima problematičnih odredaba, među kojima je visina novčane kazne, ali da je koncipiran za sve, javila je Srna.

-Nije ovaj zakon koncipran za vlast, niti protiv opozicije, nego za sve -  rekao je Stevandić i istakao da su zbog neodgovornog pisanja i prijetnji mnoge porodice patile, pa i predsjednika Srpske Milorada Dodika.

On kaže da sloboda govora jeste zagarantovana, ali je ograničeno vrijeđanje.

-Otvorili smo značajno pitanje, a to je uređenje medijskog prostora. Nikada širi demokratski proces nije bio otvoren u Srpskoj od priče o navedenom zakonu. Sigruno je da ima mnogo stvari koje su nekorektne u javnom prostoru i ovaj problem mora biti riješen - istakao je Stevandić.

Poslanik SDS-a u Narodnoj skupštini Republike Spske Aleksandar Trninić kaže da javni prostor treba urediti, ali da je navedeno zakonsko rješenje represivno i loše sačinjeno.

On smatra da navedeni nacrt nije trebalo upućivati u skupštinsku raspravu. Sjednica Narodne skupštine Republike Srpske nastavljena je danas raspravom o Nacrtu izmjena i dopuna Krivičnog zakonika Republike Srpske.

Rasprava o ovom zakonskom rješenju počela je juče.

Poslanici će razmatrati i Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o izvršenju krivičnih i prekršajnih sankcija Republike Srpske.

Na sjednici će biti razmatrano obavještenje o nekim pojavama od interesa za ostvarivanje ustavnosti i zakonitosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana