Stevandić: Srpska nije u fazi jakog linearnog rasta virusa korona

Srna
Stevandić: Srpska nije u fazi jakog linearnog rasta virusa korona

DOBOJ - Republika Srpska i Federacija BiH trenutno nisu ušle u fazu jakog linearnog rasta virusa korona zahvaljujući i preduzetim mjerama koje je prva u regionu sprovela Republika Srpska, rekao je predsjednik Tima za praćenje sprovođenja mjera Republičkog štaba za vanredne situacije Nenad Stevandić.

Stevandić je kao mjere, između ostalih, naveo zatvaranje škola, ugostiteljskih objekata, te smanjivanje kontakata da bi se mogao identifikovati ulazni put infekcije odnosno klastera.

On kaže da se sa metodologije testiranja izolovanog slučaja prešlo na kineski model višestrukog testiranja kako bi se usporio rast pandemije virusa korona i da su postignuti rezultati za pohvalu.

S obzirom na to da se većina ulaznih graničnih prelaza u BiH nalazi u Srpskoj, Stevandić navodi da je logično što je u njoj veći broj pozitivnih lica na virus nego u Federaciji BiH.

"I pored toga što smo postigli zapažene rezultate, krenuli smo u kontrolu sprovođenja ovih mjera", rekao je Stevandić novinarima u Doboju nakon sjednice gradskog Štaba za vanredne situacije.

On je istakao da nema primjedbe na rad i koordinaciju gradskog Štaba u Doboju i naveo da je neophodno sačuvati resurse i mobilnost regionalne bolnice s obzirom na teritoriju koju pokriva i broj intervencija.

Stevandić je naveo da će lica pozitivna na virus korona biti smještena u jedan centar, a ne kao do sada u kućnoj izolaciji.

"Lakši slučajevi će biti na bolničkom liječenju i za to je rezervisana zgrada pulmologije u Banjaluci, a užurbano se završava i zgrada stare hirurgije. Slučajevi sa srednje teškom i teškom kliničkom slikom smješteni su na Paprikovcu u Banjaluci u posebnom odjeljenju koje nije fizički povezano sa ostalim", rekao je Stevandić.

Prema njegovim riječima, terapijski protokol liječenja je lijekovima koji su ustanovljeni unazad desetak dana, a sve bolnice u Srpskoj imaju šemu liječenja kako se liječe pacijenti u Beogradu.

"Naša Infektivna klinika je linkovana sa Infektivnom klinikom Kliničkog centra Srbije, tako da sve što znamo možemo vrlo brzo da saopštimo, a Ministarstvo zdravlja će izraditi generalne smjernice liječenja ovih dana, jer ovo nismo učili na fakultetima, ovo su novi protokoli koji su rezultat novih okolnosti", izjavio je Stevandić.

On očekuje da će se ulaskom u četvrtu sedmicu, a prateći krivulju rasta širenja virusa korona, moći dati ocjena kuda će ići epidemija, te dodaje da podržava sve preduzete restriktivne mjere da se virus ne bi širio.

Stevandić je naveo da je sinoć u Doboju otkriveno prvo lice pozitivno na virus korona i da je to načelnik Službe za pedijatriju dobojske bolnice.

On je rekao da je lice smješteno u Studentski dom u Banjaluci gdje se smještaju sva lica pozitivna na virus korona, a da će se svi pacijenti sa pedijatrijske službe dobojske bolnice upućivati u lokalne domove zdravlja.

Komandant gradskog Štaba za vanredne situacije Boris Jerinić kaže da je oboljeli ljekar u dobrom zdravstvenom stanju, da je objekat dezinfikovan, u toku je uzorkovanje radnika, i pravi se anketa na sve kontakte koje je imao ovaj ljekar kako bi se locirao klaster.

On je rekao da nema razloga za paniku i da je na području ovog grada 936 lica pod nadzorom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana