Stevandić: Satler da pomogne u otklanjanju prepreka za dopremanje vakcina

Srna
Stevandić: Satler da pomogne u otklanjanju prepreka za dopremanje vakcina

BANjALUKA - Predsjednik Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić zatražio je od šefa EU u BiH Johana Satlera da pomogne u otklanjanju prepreka za hitno dopremanje vakcina protiv virusa korona BiH, koje su vlade Republike Srpske, FBiH i Brčko distrikta uredno i unaprijed platile.

Stevandić je u pismu Satleru naveo da su neistinita, cinična i licemjerna obrazloženja koja su se pojavila kako bi se opravdale kompanije kojima je novac uplaćen, a vakcine nisu isporučene.

Stevandić je zamolio Satlera da upotrijebi svoj nesporni autoritet i dobru volju u plemenitoj misiji zaštite zdravlja svih građana BiH, odnosno ukupnog stanovništva u zemlji.

“Ovo ne pišem okrenut isključivo Republici Srpskoj, čija je Vlada uspjela da nabavi vakcine i počne imunizaciju stanovništva, već posvećen zdravlju i dobrobiti svakog građanina i pripadnika svih naroda u BiH”, naveo je on.

Stevandić smatra i da je paralelna imunizacija građana BiH sa građanima svih evropskih zemalja ujedno najbolja i za evropski interes.

On je naveo da se Satleru ne obraća samo kao predsjednik Ujedinjene Srpske i poslaničkog kluba u Parlamentarnoj skupštini BiH ili šef Tima za praćenje sprovođenje mjera Republičkog štaba za vanredne situacije u Srpskoj, već i kao ljekar koji radi sa pacijentima i poznaje problem pandemije, ali i kao običan građanin.

“U stvari, ja Vas molim za pomoć u otklanjanju prepreka za hitno dopremanje vakcina za kovid 19 u BiH koje su uredno i unaprijed platile vlade Republike Srpske, FBiH i Brčko distrikta”, naglasio je Stevandić.

Prema njegovim riječima, razlog zbog kojeg piše baš njemu je taj što je do sada pokazao najveći stepen razumijevanja za brojne probleme u zemlji i što se izbalansirano i korektno ponašao u skoro svim situacijama u BiH.

“Za razliku od visokog predstavnika, Vi odajete utisak čovjeka koji želi da pomogne ostvarujući komunikaciju sa skoro svim bitnim političkim faktorima i ličnostima u BiH i, da budem krajnje otvoren, smatram da imate i položaj i autoritet u EU koji možete iskoristiti ovom prilikom na čemu bi Vam svi mi bili nemjerljivo zahvalni”, naveo je Stevandić.

On kaže da pod punom materijalnom i moralnom odgovornošću tvrdi da se u Srpskoj u ovom momentu može prihvatiti i skladištiti najmanje 500.000 “Fajzerovih” vakcina i da je ispunjenost tehničkih i stručnih uslova za to na najvišem evropskom nivou.

“Vjerovatno je slično i u FBiH, ali i prethodni podatak jasno govori da imunizacija po Kovaks sistemu kasni bez krivice domaćih institucija”, istakao je on.

Stevandić naglašava da je vrijedan podatak i da je saradnja institucija Srpske, FBiH i Brčko distrikta tokom cijele pandemije virusa korona na visokom nivou. 
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana