Stevandić: Odluke prvog saziva Narodne Skupštine su najveći zamajac srpskog jedinstva

Srna
Stevandić: Odluke prvog saziva Narodne Skupštine su najveći zamajac srpskog jedinstva

BANjALUKA - Predsjednik Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić ocijenio je da je Narodna skupština Republike Srpske tokom tri decenije rada odgovorila istorijskom zadatku i svim izazovima, te naglasio da sve što je urađeno predstavlja rezultat sloge i saglasnosti, čemu bi se parlament i danas trebao vratiti.

On je istakao da odluke prvog saziva Narodne skupštine o nastanku Republike Srpske predstavljaju najveći zamajac srpskog jedinstva sa ove strane Drine.

“To su najveće odluke koje je bilo ko sa ove strane Drine donosio, a da nisu legitimisani kao neki pobunjenici nego kao ljudi koji su državotvorno u Narodnoj skupštini usvojili Ustav i izabrali Vladu. Doveli su do Dejtonskog mirovnog sporazuma, u kojem je Republika Srpska priznata kao državotvorna i kao entitet sa svojom teritorijom, pravosuđem, Ustavom i narodom”, rekao je Stevandić Srni povodom 30 godina od osnivanja republičkog parlamenta.

Stevandić, koji je tokom dosadašnjih 30 godina postojanja i rada Narodne skupštine Republike Srpske u dva mandata učestvovao u njenom radu kao narodni poslanik i kao potpredsjednik parlamenta, naglasio je da je parlament Srpske i dalje najbolje mjesto za sve dogovore, krize i odluke koje se budu donosile.

“Na njenim odlukama je formirana Republika Srpska i nije se nikada podleglo pritiscima. Narodna skupština Republike Srpske odgovorila je istorijskom zadatku i izazovima”, naveo je on.

Stevandić je naglasio da je sve što je do sada urađeno rezultat sloge i saglasnosti, te da bi se Narodna skupština Republike Srpske danas trebala vratiti toj slozi.

“Ranije je potreba bila da se sve podredi uspjehu Republike Srpske i danas moramo da se vratimo onome što je naša budućnost, budućnost naše djece. Da vidimo koliko daleko možemo da idemo u svojim odlukama. Kada da pregovaramo, da nikada ne zatvaramo svoja vrata za druge i čuvamo svoj subjektivitet”, rekao je Stevandić.

On je napomenuo da je Narodna skupština Republike Srpske kolektivitet koji predstavlja najveću zakonodavnu vlast naroda u Srpskoj i to saznanje treba da bude ideja vodilja u budućem radu ovog parlamenta.

Narodna skupština je formirana 24. oktobra 1991. godine kao Skupština srpskog naroda u BiH.

Skupština srpskog naroda u BiH proglašena je nakon što su 14. oktobra srpski poslanici preglasani u tadašnjoj Skupštini SR BiH.

Od njenog proglašenja, administrativno sjedište Skupštine bilo je u Sarajevu, da bi nakon izbijanja ratnog sukoba bilo izmješteno na Pale, a od 1998. godine sjedište Narodne skupštine Republike Srpske premješteno je u Banjaluku, gdje se i danas nalazi.
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana