Stevandić: Najteža pozicija Srba u bližoj istoriji

Srna
Foto: Velibor Tripić

BANjALUKA - Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić ocijenio je da su posljednja dešavanja na Kosovu i Metohiji i pokušaj nametanja upravljačke strukture Albanaca u opštinama sa apsolutnom srpskom većinom doveli do najteže pozicije Srba u bližoj istoriji.

-Bili smo svjedoci napada na naš narod, stavljanja bodljikave žice, upotrebe specijalnih jedinica protiv golorukih ljudi koji, tražeći svoja prava, žele da istraju i pošalju poruku da neće odustati - istakao je Stevandić u Narodnoj skupštini, obrazlažući Prijedlog rezolucije o zaštiti Srba na Kosovu i Metohiji i o teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije.

On je naveo da se prvi put čula kritička ocjena ponašanja kosovskih Albanaca i terorističkog režima premijera samoproglašenog Kosova Aljbina Kurtija od međunarodnih predstavnika.

-Danas se bodljikava žica na nekim mjestima već uklanja, Srbija je poslala jasne poruke gdje je crvena linija, a prvi put čujemo i zahtjeve za uklanjanje specijalnih jedinica kosovske policije sa sjevera Kosova - rekao je Stevandić.

Istakao je da je na Narodnoj skupštini Srpske da podrži Srbe na Kosovu i Metohiji, kao i sve akte i poteze Srbije.

Nenad Stevandić rekao je da je srpski narod na Kosovu i Metohiji doveden u poziciju da mora imati vrlo pametnu strategiju i taktiku, a to je - nikada ne odustati od Kosova.

-Strategija je da nikad ne odustanemo i da se, bez obzira na pritiske i francusko-njemački plan, ne potpiše ništa što remeti naše vlasništvo na Kosovu prema Rezoluciji 1244 - rekao je Stevandić tokom skupštinske rasprave o Prijedlogu rezolucije o zaštiti Srba na Kosovu i Metohiji i o teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije.

On je dodao da je taktika dočekati određnu šansu i novi raspored snaga do kojeg će doći, navodeći da u aktuelnim geopolitičkim okolnostima Srbija ne može da dovede sebe u poziciju da se oni koji se ne smiju dokazivati na Rusiji dokazuju na Srbiji.

Stevandić je istakao da se ni Srbi u Republici Srpskoj ne odriču onoga kako su napravili Srpsku.

-I mi strateški nastojimo da čuvamo samostalan način odlučivanja. Taktički, i mi čekamo vrijeme, i mi smo sposobni da budemo dovoljno mudri i dočekamo trenutak kada neće biti otpora za ono što je sudbina svakog naroda koji teži samostalnom odlučivanju ne ugrožavajući nikoga - istakao je Stevandić.

On je pozvao poslanike na sabornost i zajednički stav po pitanju usvajanja ove rezolucije.

Poslanik SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Srđan Mazalica istakao je da je potrebno donošenje predložene rezolucije jer je važno da Republika Srpska izrazi svoj stav o tom pitanju.

-Ovakvi stavovi i rezolucije imaju određenog smisla - rekao je Mazalica.

Šef Kluba poslanika SDS-a Vukota Govedarica smatra da bi rezolucija trebala da bude preformulisana u deklaraciju.

-Apsolutno sam opredjeljenja da treba da gradimo zajednički stav i pristup, da se ne oglušimo o sabornost koju je Stevandić istakao. Da pažljivo pristupimo svakoj izgovorenoj rečenici, naročito onoj koja je stavljena na ovaj papir, koja je napisana i ostaje za pokoljenja - rekao je Govedarica.

Predložena deklaracija

Predloženom rezolucijom o zaštiti Srba na Kosovu i Metohiji i o teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije osuđuje se konstantno kršenje ljudskih prava Srba i drugog nealbanskog stanovništva na Kosovu, posebno kršenje prava na život i prava na imovinu od kosovskih Albanaca i njihovih vlasti.

Pozivaju se predstavnici međunarodne zajednice da i oni ozbiljno osude kršenje ljudskih prava Srba i nealbanskog stanovništva na Kosovu, uključujući i osudu nedavne prekomjerne upotrebe sile od kosovske policije prilikom nasilnog ulaska u opštinske prostorije u Zvečanu, Zubinom Potoku i Leposaviću, usljed čega je povrijeđeno više Srba.

Pozivaju se predstavnici međunarodne zajednice da spriječe prisvajanje i uništavanje srpske kulturne baštine na Kosovu.

Podržavaju se napori Srbije u očuvanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta koji je zagarantovan međunarodnim pravom i Rezolucijom Savjeta bezbjednosti UN 1244, usvojenom 10. juna 1999. godine.

Apeluje se da diplomatski predstavnici EU i SAD izvrše veći pritisak na kosovske Albance da se primijeni Briselski sporazum u kojem se predviđa uspostavljanje zajednice opština u kojima Srbi čine većinsko stanovništvo na Kosovu.

Navodi se da se svi sporovi između srpskog i albanskog naroda moraju rješavati mirnim putem uz poštovanje dostojanstva svakog naroda.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana