Stefanović:Vučić uskoro sa Đukanovićem o smirivanju tenzija

RTS
Stefanović:Vučić uskoro sa Đukanovićem o smirivanju tenzija

BEOGRAD- Ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović izjavio je jutros da očekuje da će srpski predsjednik Aleksandar Vučić uskoro razgovarati sa predsjednikom Crne Gore Milom Đukanovićem u cilju zaštite srpskog naroda u toj zemlji i smirivanja tenzija.

Stefanović je  nakon što je Vučić sinoć održao hitan sastanak sa zvaničnicima zaduženim za bezbjednost, a zbog pogoršane situacije u regionu, rekao da se mora raditi na tome da se vrati mir i da se smanje tenzije, jer se tako hladne glave razgovora.

- Ti razgovori jesu potrebni i očekujemo da će Vučić u tom cilju razgovarati sa Đukanovićem, kako bi se zaštitili interesi srpskog naroda u Crnoj Gori. Očekujem vrlo brzo taj razgovor - rekao je Stefanović.

On je kazao da Srbija nije srećna zbog jučerašnjih sukoba, kada je mladić pretučen u Podgorici i dodao da žele da razgovaraju sa vlastima u Crnoj Gori kako bi se utvrdilo šta se dogodilo i spustile tenzije.

- Čekaćemo zvanične informacije, ali zbog zabrinutosti da je moguće da je napad etnički motivisan, naravno da ćemo imati političku reakciju. Ali i ta politička reakcija je umerena i traži smirivanje tenzija i da se ta situacija promeni - rekao je Stefanović.
Upitan da li je BIA tražila podatke od crnogorskih agencija, Stefanović je rekao da ne može da govori o konkretnim mjerama koje će preduzimati službe bezbjednosti, ali da će država uraditi svoj posao u skladu sa politikom Vučića, odnosno politikom mira i stabilnosti.

Na pitanje da li su Srbi u Crnoj Gori bezbjedni, Stefanović je rekao da ne želi da ulazi u kvalifikacije bez sagledavanja cijele situacije.
-Ne možemo da kažemo da smo zadovoljni razvojem situacije, kada postoji jedna polomljena glava i incident, nasilje na ulici, ostrašćenost protiv nekoga ko je Srbin, ko pokaže tri prsta i nosi srpsku trobojku. To pokazuje da mora mnogo više da se radi da bi se napravio napredak i da se nasilje i tenzije spuste - rekao je Stefanović.
On je naveo da je sinoć na sastanku Vučić rekao da je zabrinut i zbog uriniranja na srpsku trobojku i izostanka reakcije crnogorskih vlasti.

Naglašava da je Srbiji i Vučiću u najvećem interesu zaštita srpskog naroda u cijelom regionu, ali i kako Srbija da jača i tako pomogne svima u okruženju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana