Štefanek o migrantskoj krizi: Cijela Evropa gleda u BiH, predložićemo rješenja

GS
Foto: Kliks

SARAJEVO - Specijalni predstavnik za migracije i izbjeglice pri Savjetu Evrope Drahoslav Štefanek je poručio danas da Evropa sada gleda u BiH te da će on, nakon sagledavanja cjelokupne situacije, predložiti svoja rješenja, prenosi portal Kliks.

Nakon što je Štefanek posjetio Unsko-sanski kanton, i to migrante, stanovništvo i predstavnike vlasti, susreo se danas sa ministrom za ljudska prava i izbjeglice BiH Milošem Lučićem.

Štefanek je poručio da je u kampu "Lipa" vidio teške uslove za život te da on ima prijedlog rješenja, međutim to se još mora usaglasiti s obzirom na to da postoje negodovanja.

- Moj cilj je tražiti rješenje. Sada cijela Evropa gleda u BiH i situaciju koja je u "Lipi". Imam u glavi neka rješenja, ali moram o tome razgovarati i sa predstavnicima vlasti. Mislim da je situacija teška, ali bolja od one kakvu sam ranije vidio. U "Lipi" je hladno, ima puno snijega, baš su teški uslovi i za mene bili, a bio sam tamo samo pola sata - navodi Štefanek.

Prilikom svoje posjete USK, razgovarao je i sa mještanima Bihaća koji su mu jasno odgovorili da neće dozvoliti vraćanje migranata u "Biru", kamp koji se nalazi u centru grada. Štefanek smatra da je, za njega, to bilo najbolje rješenje.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana