Stanivuković traži da Lukač bude osuđen, ali neće nadoknadu

Nebojša Tomašević
Stanivuković traži da Lukač bude osuđen, ali neće nadoknadu

BANjALUKA - Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković danas je banjalučkom Osnovnom sudu istakao da je njegova moralna odgovornost da očekuje od suda da bivši ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač bude osuđen za napad na njega, ali je istakao da neće tražiti finansijsku nadoknadu.

Stanivuković je svjedočeći u sudnici , odgovarajući na pitanja sudije, istakao da su se zbog  prijetnji Lukača koji mu je 2019. godine tokom sjednice Narodne skupštine Srpske govorio "dođe do njegovog mjesta" i da će "završiti kao zastavice“ (premijer Srpske Radovan Višković je prethodno polomio i bacio na pod zastavice NATO)  osjećao ugroženo.

Istakao je da  je cijela sjednica Narodne skupštine Republike Srpske, kojoj je Stanivuković prisustvovao kao tadašnji poslanik, bila izazovna i sa tenzijama.

Lukačev advokat Jovan Čizmović ga je pitao zašto je onda prišao Lukačevom mjestu, a Stanivuković je odgovorio da je u pitanju "srpski inat".

Lukača je interesovalo da li se on trenutno osjeća ugroženim na šta je Stanivuković odgovorio da se ne osjeća ugroženim.

Gradonačelnik Banjaluke je govorio i o povredi koju je tada zadobio te istakao da je "mnogo veća bila količina pritiska i stresa".

Po završetku Stanivukovićevog svjedočenja, on i Lukač su se rukovali u sudnici.

Kao svjedoci odbrane, za sljedeće ročište biće pozvani ministar finansija Republike Srpske Zora Vidović, bivši ministar pravde Anton Kasipović, a biće saslušan i Lukač.

Optužnica bivšeg ministra unutrašnjih poslova RS tereti da je 23. decembra 2019. godine oko 22 časa u Banjaluci, za vrijeme posebne sjednice Narodne skupštine Republike Srpske uputio Stanivukoviću ozbiljnu prijetnju.

- To je učinio na način da mu se prijetećim tonom obratio riječima: „I nemoj nikad više to da uradiš prema meni, ne znam prema drugima kako, inače ćeš završiti kao što su i one zastavice završile ovdje danas“ što je kod oštećenog izazvalo osjećaj ugroženosti i straha za sopstvenim život - navodi se u optužnici.

Dodaje  se da je potom više puta pozvao oštećenog da dođe do njega, pa kada mu je oštećeni prišao,  uputio mu je riječi: “Još jednom, još jednom majmune“.

- Nakon toga  je otvorenom šakom desne ruke udario oštećenog u lice, i na taj način mu je nanio tjelesnu povredu u vidu nagnječenja sluznice donje usne – navodi se u optužnici Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana