Stanić: Podrška redovnoj, SDS uzdržan u vezi sa posebnom sjednicom

Srna
Foto: N1

BANjALUKA- Šef Poslaničkog kluba SDS-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Miladin Stanić rekao je da SDS podržava održavanje redovne sjednice na kojoj treba da se raspravlja o životnim pitanjima, dok je uzdržan u vezi sa održavanjem posebne sjednice parlamenta.

"Posebna sjednica na kojoj bi trebalo da se govori o političko-ekonomskoj situaciji u BiH imala bi smisla i u Republici Srpskoj da nije bilo svih prethodnih posebnih sjednica na kojima su doneseni ozbiljni zaključci koji se ne sprovode i ne poštuju", rekao je Stanić novinarima nakon sjednice skupštinskog Kolegijuma.

Šef Poslaničkog kluba PDP-a Perica Bundalo rekao je da je posebna sjednica parlamenta Republike Srpske pokušaj traženja izlaza iz duboke političke krize koja je u BiH prisutna mjesecima.

On je rekao da je uslov ove partije za nastavak u odlučivanju u institucijama BiH povlačenje zakona kojeg je nametnuo bivši visoki predstavnik Valentin Incko ili donošenje potpuno novog zakona u parlamentu BiH koji bi uzeo u obzir Inckov zakon i dopune Krivičnog zakona Republike Srpske na način da bude prihvatljiv za obje strane.

"Ovaj zakon bi u osnovi sadržavao odredbe koje zabranjuju negiranje pravosnažnih sudskih presuda međunarodnih sudova, ali i omalovažavanje Republike Srpske nazivanjem agresorskom ili genocidnom", pojasnio je Bundalo.

On je naveo da je stav PDP-a da se konačno mora pristupiti donošenju zakona o radu Ustavnog suda BiH i prestanku učešća međunarodnih sudija u odlučivanju.

Šef Poslaničkog kluba DNS-a Duško Ivić smatra da je rasprava o političkoj krizi u BiH od početka trebala da bude vođena na nivou zajedničkih institucija BiH, a ne u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

"Nametnuti Inckov zakon je uzrok svih političkih problema u BiH, gdje je spuštanjem tih problema u parlament Republike Srpske, Republika Srpska dovedena u fokus kao remetilački faktor na nivou BiH", ocijenio je Ivić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana