Šta predviđa rezolucija koju je usvojila Skupštna Crne Gore: Zabranjeno umanjenje „genocida u Srebrenici“, priznali više od 8.000 žrtava

Tanjug
Šta predviđa rezolucija koju je usvojila Skupštna Crne Gore: Zabranjeno umanjenje „genocida u Srebrenici“, priznali više od 8.000 žrtava

PODGORICA- Usvajanjem Rezolucije o Srebrenici Skupština Crne Gore je potvrdila da se na tom prostoru tokom proteklog rata dogodio „genocid“ na, kako se navodi u dokumentu, tlu Evrope nakon Drugog svjetskog rata, a „u kojem je stradalo više od 8.000 civila bošnjačke nacionalnosti“.

Tim skupštinskim dokumentom, donijetim na inicijativu Bošnjačke stranke, višegodišnjeg koalicionog partnera u vlasti DPS-a Mila Đukanovića, 11. jul je proglašen Danom sjećanja na žrtve Srebrenice.

Njome se takođe pozivaju nadležne institucije na sprovodenje istraga i procesuiranja optuženih za, kako se navodi, „genocid u Srebrenici, ratne zločine i zločine protiv čovječnosti“.

Rezolucijom je izraženo saosjećanje za sve žrtve u ratovima na prostoru bivše Jugoslavije, kao i za njihove porodice i „poziva sve susjedne države da nastave da obezbjeđuju pravdu i dugoročnu podršku preživjelima“.

Kao razlozi za donošenje ove rezolucije navedene su pravosnažne presude Haškog tribunala i Međunarodnog suda pravde, kojima je, kako se navodi, „utvrđeno da je u Srebrenici jula 1995. godine izvršen genocid sa više od 8.000 ubijenih bošnjačkih civila, kao i na osnovu usvojenih Rezolucija u Evropskom parlamentu i Kongresu Sjedinjenih Američkih Država kojima se osuđuje genocid počinjen u Srebrenici“.

U obrazloženju se navodi da usvajanjem ove rezolucije, Crna Gora kao punopravna članica NATO-a, pokazuje posvećenost evropskim i evroatlantskim vrednostima, čime jasno potvrđuje da je „lider u regionu na planu promovisanja demokratskih vrednosti, ljudskih prava i temeljnih sloboda i suživota, kao najvećih vrijednosti društva“.


 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana