Šta piše u zakonu koji bi trebalo da omogući odlazak stranih sudija: Predsjedništvo bira, Dom naroda potvrđuje

Darko Momić
Šta piše u zakonu koji bi trebalo da omogući odlazak stranih sudija: Predsjedništvo bira, Dom naroda potvrđuje

BANjALUKA - Prijedlog Zakona o izboru sudija Ustavnog suda BiH prethodno biranih od strane predsjednika Evropskog suda za ljudska prava koji je pripremila vlast u Srpskoj predviđa da Predsjedništvo BiH imenuje, a Dom naroda potvrđuje imenovanje trojice domaćih sudija Ustavnog suda.

Pomenuti zakon koji je sačinio pravni tim SNSD-a i uputio na usaglašavanje strankama iz Republike Srpske koje imaju poslanike u Parlamentu BiH, te predstavnicima hrvatskog naroda, predviđa da budu imenovana dvojica sudija iz FBiH i jedan iz Republike Srpske.

- Izabrane sudije pripadaju različitim narodima, a trojici stranih sudija Ustavnog suda BiH prestaje mandat danom izbora sudija u skladu sa ovim zakonom - predviđa predloženi zakon koji je u posjedu „Glasa Srpske".

Kada je riječ o potrebnoj stručnosti i kvalifikacijama, zakon samo kratko kaže da se „za sudiju Ustavnog suda bira državljanin BiH sa pravom glasa koji je istaknuti pravnik visokog moralnog ugleda".

U obrazloženju predloženog zakona navodi se da je ustavni osnov za njegovo donošenje sadržan u odredbama Ustava BiH kojima je regulisana mogućnost izmjene načina izbora trojice stranih sudija koje je do sada birao predsjednik Evropskog suda za ljudska prava.

Kao razlog za donošenje ovog zakona, navodi se potreba da BiH obezbijedi vlastiti suverenitet koji je sadašnjim načinom izbora troje stranih sudija Ustavnog suda ograničen.

Više čitajte u sutrašnjem broju "Glasa Srpske".

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana