Šta omogućava vanredno stanje: Predsjednica donosi uredbe sa zakonskom snagom i olakšava rad Vladi Srpske

Darko Momić
Šta omogućava vanredno stanje: Predsjednica donosi uredbe sa zakonskom snagom i olakšava rad Vladi Srpske

BANjALUKA - U Narodnu skupštinu Republike Srpske stigao je zahtjev Vlade Republike Srpske za zakazivanje posebne sjednice republičkog paralamenta radi proglašenja vanrednog stanja na teritoriji Srpske, a na bazi člana 70. Ustava Republike Srpske i člana 38. Zakona o Vladi Republike Srpske, potvrđeno je za „Glas Srpske" iz Službe za odnose sa javnošću NSRS.

Navedeni član Ustava RS kaže da „Narodna skupština, u skladu sa Ustavom i zakonom, proglašava vanredno stanje za Republiku ili dio Republike u slučaju ugrožavanja bezbjednosti, usljed elementarnih nepogoda (poplava, zemljotresa i požara), prirodnih katastrofa, epidemija, povreda ljudskih prava i sloboda i normalnog funkcionisanja ustavnih organa Republike".

Prema tumačenjima pravnika, razlika između trenutne vanredne situacije koju je proglasila Vlada RS i vanrednog stanja koje može da proglasi samo republički parlament leži u ovlaštenjima koja se mogu dati Vladi RS tokom vanrednog stanja.

- Tokom vanredne situacije, ne mogu da se donose uredbe sa zakonskom snagom, a pošto sada postoji potreba za tim, odnosno za donošenjem određenih zakonodavnih mjera, Vlada je zatražila posebnu sjednicu skupštine i proglašenje vanrednog stanja. Nakon proglašenja vanrednog stanja, predsjednica Republike će imati ovlaštenja da donosi uredbe sa zakonskom snagom i druge akte iz nadležnosti parlamenta, čime će omogućiti Vladi RS da brže donosi potrebne mjere i odluke za prevazilaženje krize. Sve uredbe sa zakonskom snagom, poslije prestanka vanrednog stanja, upućuju se na potvrđivanje Narodnoj skupštini - objašnjava naš sagovornik.

 

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana