Srušen spomenik posvećen srpskoj djeci sa Potkozarja zbog parkinga

Srna
Srušen spomenik posvećen srpskoj djeci sa Potkozarja zbog parkinga

ZAGREB- U Noskovačkoj Dubravi, mjestu u Virovitičko-podravskoj županiji u Hrvatskoj, srušen je spomenik posvećen srpskoj djeci sa Potkozarja koja su stradala u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj, poginulim borcima vojvođanskih brigada i žrtvama ustaškog terora, a razlog je namjera lokalne vlasti da napravi parking.

Spomenik je izgrađen pedesetih godina prošlog vijeka, a u sklopu njega nalazila se i spomen-kosturnica. Ispred njega se, prema riječima zamjenika virovitičko-podravskog župana Igora Pavkovića, svake godine odavala počast poginulima.

Ali, kako navodi, sada bi sve to trebalo prebaciti dvadesetak metara dalje kako bi se na njegovom mjestu izgradilo parkiralište.

- Tokom radova na uklanjanju spomenika i kosturnice pojavile su se kosti vojvođanskih boraca - navodi Pavković.

Prebacivanje spomenika i kosturnice, kako piše portal "Novosti", inicirala je Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode i ekološkom mrežom Virovitičko-podravske županije, ispred čije se upravne zgrade spomenik i nalazi.

Oni na tom mjestu žele da izgrade parkiralište za autobuse zbog potreba hostela i prihvatilišta.

- Zbog pojave kostiju, pozvana je policija, koja je napravila uviđaj i zatvorila gradilište dok se to pitanje na riješi - navodi Pavković.

Postoji konsenzus da kosti budu premještene na mjesno groblje i tamo sahranjene. To je i stav Njegovog preosveštenstva episkopa pakračko-slavonskog Jovana.

Do kraja ove sedmice biće održan sastanak predstavnika Srba i Srpske pravoslavne crkve sa lokalim vlastima kako bi problem bio riješen.

Pavković i predstavnici srpske zajednice, bez obzira na kosturnicu, smatraju da spomenik koji je sada srušen, ipak, negdje treba da postoji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana