Srpski povratnici žive u strahu od migranata

G.S.
Srpski povratnici žive u strahu od migranata

Podgrmečka sela koja se nalaze između Sanskog Mosta i Bosanske Krupe, postala su nova migrantska ruta. Zbog toga su u strahu srpski povratnici, među kojima i mještani Jelašinovaca, nadomak Sanskog Mosta.

Kroz Jelašinovce prolazi regionalni makadamski put, koji nije opterećen saobraćajem ali ni prolaznicima, međutim, iz dana u dan, pojavljuje se sve veći broj migranata koji se kreću ovim, ali i šumskim putevima.

- Migrante mi primjećujemo od prošle godine, prolaze ovuda. Ja čuvam rudnik pa vidim. Sad su počeli masovno prolaziti - izjavio je Đuro Radinović iz sela Jelašinovci kod Sanskog Mosta.

Nova migrantska ruta od Ključa preko podgrmečkih sela, prema Bosanskoj Krupi, uzenimirila je povratničko stanovništvo.

- To je velika nelagoda za nas ovdje povratnike, mještane, ne znaš ni ko su ljudi. Po društvenim mrežama se vidi da ljudi imaju problema u Petrovcu, Bihaću, Velikoj Kladuši, mislim da smo svi pod nekom vrstom straha - rekla je Branka Novaković iz sela Jelašinovci kod Sanskog Mosta.

- Prije smo mi bili ovdje u selu, nikad niko nije praktično kuće zaključavao, ni po noći ni po danu. Sad moraš naveče dok je suton, kuću zaključavamo i narod se boji - izjavio je Jakov Reljić iz sela Jelašinovci kod Sanskog Mosta.

Zašto je Jelašinovac dio njihove rute, saznali smo i od samih migranata – izbjegavanje policije. Pokušavaju da se sakriju, koristeći sporedne i šumske puteve.

- Bio sam u Sarajevu, sada idem za Bužim. Pješačimo već šest dana, a po noći ostajemo u šumi - rekao je Lesen Atavi iz Maroka.

Dok migranti koriste Jelašinovčo polje kao jednu od ruta, mještani poručuju da nemaju ništa protiv prolaznika, ali migranti nisu dobro došli. (RTRS)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana