Srpski povratnici žive u strahu od migranata

G.S.
Srpski povratnici žive u strahu od migranata

Podgrmečka sela koja se nalaze između Sanskog Mosta i Bosanske Krupe, postala su nova migrantska ruta. Zbog toga su u strahu srpski povratnici, među kojima i mještani Jelašinovaca, nadomak Sanskog Mosta.

Kroz Jelašinovce prolazi regionalni makadamski put, koji nije opterećen saobraćajem ali ni prolaznicima, međutim, iz dana u dan, pojavljuje se sve veći broj migranata koji se kreću ovim, ali i šumskim putevima.

- Migrante mi primjećujemo od prošle godine, prolaze ovuda. Ja čuvam rudnik pa vidim. Sad su počeli masovno prolaziti - izjavio je Đuro Radinović iz sela Jelašinovci kod Sanskog Mosta.

Nova migrantska ruta od Ključa preko podgrmečkih sela, prema Bosanskoj Krupi, uzenimirila je povratničko stanovništvo.

- To je velika nelagoda za nas ovdje povratnike, mještane, ne znaš ni ko su ljudi. Po društvenim mrežama se vidi da ljudi imaju problema u Petrovcu, Bihaću, Velikoj Kladuši, mislim da smo svi pod nekom vrstom straha - rekla je Branka Novaković iz sela Jelašinovci kod Sanskog Mosta.

- Prije smo mi bili ovdje u selu, nikad niko nije praktično kuće zaključavao, ni po noći ni po danu. Sad moraš naveče dok je suton, kuću zaključavamo i narod se boji - izjavio je Jakov Reljić iz sela Jelašinovci kod Sanskog Mosta.

Zašto je Jelašinovac dio njihove rute, saznali smo i od samih migranata – izbjegavanje policije. Pokušavaju da se sakriju, koristeći sporedne i šumske puteve.

- Bio sam u Sarajevu, sada idem za Bužim. Pješačimo već šest dana, a po noći ostajemo u šumi - rekao je Lesen Atavi iz Maroka.

Dok migranti koriste Jelašinovčo polje kao jednu od ruta, mještani poručuju da nemaju ništa protiv prolaznika, ali migranti nisu dobro došli. (RTRS)

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana