Dodik: Ustavni sud BiH neće kršiti volju Republike Srpske

Srna
Foto: Srna

KRUŠEDOL- Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik poručio je da Ustavni sud BiH neće skršiti volju Republike Srpske iako je prekoračio sva ovlaštenja, poništivši pojedine odredbe akata Narodne skupštine Srpske.

"Naša volja ide za tim da ćemo isti sadržaj te deklaracije prenijeti u neku drugu formu, recimo rezolucija, a kad i to ukinu, onda ćemo imati stavove, a onda i zaključke, pa poglede, pa ćemo onda reći da je to deklaracija plus, ali uvijek isto. Neće nas skršiti na ovome", naglasio je Dodik.

Dodik je rekao da je to pravo srpskog naroda i da su zato tako rigorozni.

"Nijedna naša aktivnost nije protiv Ustava BiH, mada oni to stalno prikazuju da jeste. Naše je da se borimo za izvorni Dejton i to ćemo nastaviti", poručio je srpski član Predsjedništva BiH.

Dodik je za RTRS rekao da je Ustavni sud BiH zadužen samo da usklađuje i procjenjuje usklađenost zakona sa Ustavom BiH.

"Međutim, oni su sami sebi pribavili nadležnosti. Oni presuđuju krivično-pravnim postupcima, o svemu", kaže Dodik.

Ustavni sud BiH utvrdio je u četvrtak, 26. maja, da pojedine odredbe akata Narodne skupštine Republike Srpske koje je osporilo 15 poslanika u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH nisu u skladu sa Ustavom BiH, zbog čega ih je ukinuo.

Srpski narod će uvijek stati na stranu pravde

Takođe, Dodik je danas naglasio da srpski narod će uvijek stati pred onoga ko ugrozi njegovu slobodu i zato će biti na strani pravde, poručio je danas srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

"Svjedočimo zajedno o tome da narod naše Krajine u Hrvatskoj postoji, došao je ovdje pod teškim okolnostima u majku Srbiju, pokušava da se stabilizuje i očuva svoju tradiciju", rekao je Dodik u obraćanju na Saboru u Manastiru Krušedol.

Dodik je istakao da oni koji su napravili pustoš na teritoriji Republike Srpske Krajine žele da bude pusto i sjećanje srpskog naroda, te naglasio da je zato današnje okupljanje veoma značajno.

"Da se ne samo sjećamo i pamtimo, nego da mladim generacijama prenesemo tradiciju naroda koji je iznjedrio jednog Nikolu Teslu i mnoge druge naučnike, književnike i sportiste, koji su srpskom narodu ostavili nesumnjiv pečat u naučnom kulturnom isvakom drugom smislu", rekao je Dodik.

Dodik je podsjetio da je srpski narod stradao kroz vijekove, da su ga uvijek dijelili.

"Uvijek su ideje koje su Srbi imali da se ujedine bile napadnute i one se i danas napadaju, ali mislim da je naš jedini zavjet koji možemo dati, da se ujedine srpski narodi, da se ujedine dvije srpske države – Republika Srpska i Srbija", rekao je Dodik.

Dodik je izrazio uvjerenje da će, za razliku od prošlog vijeka koji je bio stradalnički za srpski narod, ovaj biti vijek njegovog ujedinjenja.

"Ne smijemo podleći onima koji nam uporno govore da ništa ne možemo. Mi možemo! Ovo je naša zemlja, ovo su naše svetinje, ovo je srpski narod! Mi smo slobodarski narod, nismo zločinački, kako žele da nas prikažu. Mi smo narod koji baštini i poštuje svakoga gosta koji dođe ako ne nosi pušku uperenu u nas", istakao je Dodik.

On je naglasio da je Republika Srpska identitet i zavjet slobode srpskog naroda.

Dodik istakao da Republika Srpska postoji zato što je voljena od srpskog naroda, a da je preživjela težak period i u ratu i poslijeratnoj izgradnji, te da i danas živi teške dane zato što se mnogi nisu odrekli nastojanja da je smanje, da naprave od nje praznu ljušturu i predaju je generacijama kao ništa.

"Ako nemamo države, nemamo ni slobode! Mi smo to shvatili i zato se borimo za Republiku Srpsku. Srbija je naša matica. U Srbiju smo zagledani, ona je dala i daje podršku svima nama gdje god živimo", naglasio je Dodik.

Prema njegovim riječima, srpski narod nije pušten na miru već su mu oduzete teritorije, vjekovna ognjišta u Krajini, Hrvatskoj, u Sloveniji je smanjen na gotovo beznačajnu manjinu, kinje ga po Federaciji BiH, u Crnoj Gori i Sjevernoj Makedoniji osporavaju mu identitet, a na Kosovu je decenijama, vijekovima proganjan i ubijan, a sada ne dozvoljavaju ni da se razgovara o statusu srpskog naroda.

Dodik je rekao da je BiH iluzorna država i da se svih ovih godina pokušava graditi tako što bi se otelo od Republike Srpske, a da se samo Srbi krive za navodno nerazumijevanje procesa.

"Iz Velike Britanije pokušavaju da nam nametnu opet iste okvire u kojima naš narod ne može da egzistira. Oni su britanska politika na ovim prostorima, a antisrpska kroz istoriju". rekao je Dodik.

On je ocijenio da bi Velika Britanija najradije rasparčala EU kako bi sprovodila svoje svoje anglosaksonske ciljeve, kao i da je ta politika dovela srpski narod u ovo stanje, jer nikada nije htjela da prihvati pravu ulogu srpskog naroda u istoriji.

"Danas se moramo okupiti, biti još snažniji, vjerovati u našu crkvu, identitet, vjerovati u naše vrijednosti, krsnu slavu", poručio je Dodik.

On je istakao da su Srbi kroz istoriju uvijek stajali pred najveće sile toga vremena, pa su stali pred Turke na Kosovu, 1914. pred Austrougarsku, pred Hitlera, a na kraju i pred NATO savez.

"Neki govore kako to možda nije bio najbolji izbor, jer smo uvijek nakon toga ogromno stradali. Ali to su Srbi, a ne neki narodi, koji su podanički dočekuju okupatore! Mi ćemo uvijek stati pred onoga ko ugrozi našu slobodu i zato ćemo uvijek stati na stranu pravde!", poručio je Dodik.

On je naglasio da Srbi ne smiju prihvatiti da budu dio onog svijeta koji će Rusiji uvoditi sankcije.

"Proći će i ovo zlo, ali grešku prema Rusiji ne smijemo da napravimo! Moramo ostati jedinstveni i vjerujem da ono što Srbija danas čini jeste u tom pravcu", istakao je Dodik.

On je zahvalio predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću za razumijevanje, podršku i pomoć Republici Srpskoj i istakao da Srbija izgleda danas razvijenija i bolja, a da na međunarodnom planu ima sasvim drugu poziciju i nije podanička.

"Srbija ima danas snagu da ima svoj stav. Srbijom danas ne upravljaju strani ambasadori, nego ovaj narod", rekao je Dodik i istakao da Srbi žele da Srbija bude jaka, dok ima i onih kojim je ona trn u oku.

Napominjući da bi mnogi htjeli da Srbija sama sebe pojede i ne postoji, a ako nema Srbije nema ni srpskog naroda.

"Zato je važno da se okupimo i kažemo naše stvari. Ostaćemo zajedno, integrisani", istakao je Dodik.

Tradicionalnom 16. Krajiškom crkveno-narodnom svesrpskom saboru "Krušedolska zvona" u manastiru Krušedol prisustvovali su i ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin, ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić, ministar za brigu o porodici Srbije Ratko Dmitrović, Njegovo preosveštenstvo episkop sremski Vasilije i predstavnici izbjegličkih udruženja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana