Srpski dogovor iznjedrio bi pametnije odluke

Darko Momić
Srpski dogovor iznjedrio bi pametnije odluke

BANjALUKA - Saradnja i konsultacije među Srbima u zemljama regiona, odnosno uključivanje Republike Srpske i, prije svega, Srbije u odlučivanje o bitnim nacionalnim pitanjima i te kako su potrebni, jer će na taj način svaka odluka i potez biti dobro “izvagani”.

Istakli su to sagovornici “Glasa Srpske”, politički analitičari iz Srbije i Srpske komentarišući pitanje potrebe da se politički predstavnici srpskog naroda u regionu konsultuju kada je riječ o važnim nacionalnim stvarima, a koje je ponovo aktuelizovao predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

On je, naime, u petak poručio da odlazak potpredsjednika hrvatske Vlade Borisa Miloševića, kao političkog predstavnika Srba u Hrvatskoj na proslavu akcije “Oluja” u Knin suviše važno pitanje koje je trebalo donijeti zajednički i sa Srbijom i sa Republikom Srpskom.

Politički analitičar iz Banjaluke Vojislav Savić kaže za “Glas Srpske” da je uvijek dobro da se za sve bitne odluke organizuju konsultacije.

- Srbi u Srbiji i Republici Srpskoj imaju institucionalni kapacitet da organizuju sastanak i da svojim autoritetom i međunarodno pravnim subjektivitetom stanu u zaštitu prava Srba u svim zemljama bivše Jugoslavije čija prava su u kontinuitetu ugrožena - kaže Savić.

On smatra da politički predstavnici Srba u Hrvatskoj nije trebalo sami da odlučuju o odlasku na proslavu akcije “Oluja”  jer nju skoro stoodstotna većina u srpskom korpusu smatra etničkim čišćenjem.

I politički analitičar iz Beograda Cvijetin Milivojević smatra da bi bilo dobro da se odluke donose uz konsultacije, ali ističe da se mora uzeti u obzir činjenica da Srbi u regionu žive u potpuno različitim državama.

- Apsolutno nužno je njihovim političkim predstavnicima obezbijediti maksimalnu autonomiju u donošenju odluka. To se pogotovo odnosi na Srbe u Hrvatskoj i Crnoj Gori, naravno i Makedoniji, gdje nemaju autonomiju ni u kom smislu te reči - kaže Milivojević.

Kada je, konkretno, riječ o odlasku Borisa Miloševića u Knin, on kaže da treba imati u vidu to da Srbe kao nacionalni kolektivitet u Hrvatskoj ne predstavlja Vučić, već Milorad Pupovac i SDSS koji imaju najveći uticaj i podršku u tamošnjem biračkom tijelu.

- Ipak, naravno da nije dobro da imamo disonantne tonove i prije donošenja bilo kakve odluke, pa i te o odlasku u Knin, trebalo je dobro izvagati šta su njene pozitivne strane - kaže Milivojević.

Milivojević kaže da bi, na primjer, bilo dobro kada bi se Srbi u Makedoniji ili Crnoj Gori konsultovali sa Beogradom i Banjalukom u vezi sa političkim nastupom i ulaskom u koalicije, ali da se ne smije stvoriti situacija da se neko proglašava izdajnikom ako glasa drugačije.

Vučićeva uloga

Cvijetin Milivojević kaže da je potpuno logično da Aleksandar Vučić kao predsjednik matične države na neki način ima glavnu ulogu, ali ističe da njegova riječ može, ali ne mora da bude posljednja.

- Ne može se očekivati da svaka važna odluka mora biti upravo ona s kojom se slaže Vučić. Na nacionalnim temama, u suštini, ne treba bildati mišiće - kaže Milivojević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana