Srpski članovi zamrznuli rad u Agenciji za razvoj visokog obrazovanja

Srna
Srpski članovi zamrznuli rad u Agenciji za razvoj visokog obrazovanja

Banjaluka - Zamjenik direktora i članovi Upravnog odbora Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta BiH iz srpskog naroda do daljeg su zamrznuli svoj status, odnosno ne učestvuju u radu te agencije, rekla je Srni direktor Agencije za akreditaciju visokoškolskih ustanova Srpske Biljana Vojvodić.

Vojvodićeva je navela da je to urađeno nakon što je Vlada ranije usvojila niz zaključaka i dala rok od sedam dana Agenciji na nivou BiH da javne univerzitete iz Srpske upiše u registar u BiH u skladu sa uspješno okončanim procesom akreditacije u Srpskoj, te utvrdila niz koraka koje će preduzeti ukoliko se to ne dogodi.

“Status naših predstavnika u Agenciji na nivou BiH je takav da zamrzavaju svoj status, odnosno ne učestvuju u radu te institucije. Oni nisu podnijeli ostavke, već ne particiraju u njenom radu”, rekla je Vojvodićeva.

Kada je riječ o podnesenoj krivičnoj prijavi protiv direktora Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta BiH Envera Halilovića zbog zloupotrebe službenog položaja, Vojvodićeva je navela da se čeka potez Tužilaštva BiH.

“Čekamo da prime prijavu i da se preduzmu određene radnje, odnosno pokrene postupak. Ne očekujemo da može doći do odbacivanja te prijave i nadamo se da će institucije raditi svoj posao”, rekla je Vojvodićeva.

Ona je dodala da se čekaju informacije i o inicijativi za utvrđivanje odgovornosti i o razrješenju Envera Halilovića, koja je upućena Savjetu ministara.

Ministar za naučno tehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Srpske Srđan Rajčević rekao je ranije da će Srpska, ukoliko ne prestanu blokade u vezi sa upisom javnih univerziteta u registar BiH, u okviru novog zakona o visokom obrazovanju definisati rješenja u pravcu nepriznavanja nadležnosti agencije na nivou BiH, što će u praksi podrazumijevati autonomni sistem visokog obrazovanja, akreditacije i osiguranja kvaliteta.

Vlada je ranije ocijenila da blokada upisa javnih univerziteta u Srpskoj u registar predstavlja čistu političku opstrukciju i pokušaj njihove diskreditacije, zaključivši da će tražiti i povlačenje rektora iz Srpske iz rada Rektorske konferencije na nivou BiH.

Vlada je o ovim zaključcima obavijestila Savjet ministara u tehničkom mandatu, Delegaciju EU u BiH i specijalnog predstavnika EU u BiH Lars-Gunara Vigemarka.

Mogući protesti studenata

Premijer Republike Srpske Radovan Višković smatra da bi, ukoliko ne budu akreditovani univerziteti u Srpskoj, studenti trebalo da organizuju proteste kako bi ovo pitanje što prije bilo riješeno.

“Vlada Srpske dala je određene rokove koji ističu ovih dana, podnijela tužbu protiv direktora Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta BiH Envera Halilovića jer nije akreditovao naše univerzitete, a obratili smo se i Evropskoj komisiji i Savjetu ministara”, rekao je Višković.

On je istakao da je ovo pitanje izuzetno značajno za Vladu Srpske i oba javna univerziteta - u Banjaluci i u Istočnom Sarajevu.

“Ovo je, nažalost, sve dirigovano i nije se slučajno desilo”, dodao je Višković.

Predsjednik Studentskog parlamenta Univerziteta u Banjaluci Nemanja Babić naglasio je da će studenti organizovati proteste ukoliko univerziteti ne budu akreditovani.

“Razgovaraćemo sa liderima studenata Univerziteta u Istočnom Sarajevu o narednim koracima. Nažalost, svi projekti su nam zaustavljeni, ali vjerujemo da će ovaj problem veoma brzo biti riješen”, rekao je Babić.

Agencija za akreditaciju visokoškolskih ustanova Srpske i univerziteti u Banjaluci i Istočnom Sarajevu predali su u petak, 12. aprila, Tužilaštvu BiH krivičnu prijavu protiv direktora Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta BiH Envera Halilovića, kojeg terete, između ostalog, za nesavjestan rad u službi, za zloupotrebu položaja ili ovlašćenja i falsifikovanje isprave.

U krivičnoj prijavi navedeno je da je Halilović 29. marta odbio da izvrši upis rješenja o akreditaciji univerziteta u Banjaluci i Istočnom Sarajevu u registar akreditovanih visokoškolskih ustanova u BiH, čime je postupio protivno odredbama Statuta Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta BiH i Okvirnog Zakona o visokom obrazovanju u BiH.

Krivična prijava je podnesena u skladu sa zaključkom Vlade Srpske donesenim 3. aprila koja je tada ocijenila da blokada upisa javnih univerziteta u Srpskoj u registar predstavlja čistu političku opstrukciju i pokušaj njihove diskreditacije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana