Srpska odaje počast Srbima stradalim u selu Banjska (FOTO; VIDEO)

GS
Srpska odaje počast Srbima stradalim u selu Banjska (FOTO; VIDEO)

BANjALUKA - Republika Srpska odaje počast Srbima stradalim u selu Banjska, koje su ubili pripadnici tzv. specijalne policije Kosova.

Grupa građana danas je prošetala centrom Banjaluke kako bi odali počast Srbima koji su ubijeni na Kosovu prije tri dana.

- Iz grobova vaših iznići će božuri za buduće neko pokolenje -  poruka je koju su nosili građani na početku povorke koju je organizovalo udruženje “Baštionik”.

U Hramu Hrista Spasitelja u Banjaluci služen je molitveni pomen i prislužene su svijeće za ubijene Srbe u Banjskoj na Kosovu i Metohiji.

Predsjednik Narodne skupštine Srpske Nenad Stevandić rekao je da će Srbi u Srpskoj uvijek biti zajedno sa svojom braćom na Kosovu i Metohiji, da neće dozvoliti da budu ugroženi, te da je prag dostojanstva i trpljenja.

On je istakao da će svijeće večeras biti paljene u svim većim srpskim gradovima, čime Srbi dokazuju sabornost i jedinstvo i u molitvenoj tišini mole se za pokoj duša nevino stradalih Srba uvučenih u zasjede.

-Očigledno je da su nakon konstantnog maltretiranja, više od 10 godina ubijanja, dizanja autobusa u vazduh, pucanja na djecu, Šiptari napravili incidente koji ugrožavaju mir i srpsko stanovništvo na Kosmetu - rekao je Stevandić novinarima u Banjaluci.

On je naglasio da Srbi neće pognuti glave već žele da pokažu da nisu nemoćni, da ih nije malo, da su mnogo jači i organizovaniji.

Prema njegovim riječima, Srbi su jedini narod u Evropi koji nema miran san i koji se bori za svoje živote.

-Ljudski je da podignemo svoj glas, da pokažemo da smo sa našim narodom, da smo spremni da budemo u stroju i od pomoći onako kako to Srbiji treba i podržimo njeno rukovodstvo - istakao je Stevandić.

Molitveni pomen i paljenje svijeća za trojicu ubijenih Srba u Banjskoj u nedjelju, 24. septembra, u sukobu sa policijom samoproglašenog Kosova organizovao je kabinet predsjednika Narodna skupštine Srpske u saradnji sa Crkvenom opštinom Banjaluka.

 Građani Prijedora večeras su na Trgu majora Zorana Karlice prisluživanjem svijeća odali počast trojici ubijenih Srba u Banjskoj na Kosovu i Metohiji.

Među mnogobrojnim građanima bili su i gradonačelnik Prijedora Slobodan Javor, zamjenik gradonačelnika Žarko Kovačević, predsjednik Boračke organizacije Prijedora Vojo Kondić, narodni poslanik Ognjen Vukojević i predstavnici političkih partija.

Zastave na institucijama u Srpskoj i Srbiji spuštene su na pola koplja, a danas jr Dan žalosti.

Trodnevna žalost je i u opštinama sa srpskom većinom na Kosovu i Metohiji.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana