Srpska nabavlja 160.000 doza kineske vakcine

GS
Srpska nabavlja 160.000 doza kineske vakcine

BANJALUKA - Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić rekao je da je Republički štab za vanredne situacije ovlastio danas Institut za javno zdravstvo Srpske da nabavi 160.000 doza kineske vakcine „Sinofarm“ za vakcinisanje 80.000 ljudi.

Šeranić je rekao da je Institut zaprimio ponudu za nabavku ovih vakcina, za šta je danas Štab izdvojio 7,26 milionaKM bez PDV-a.

-Štab je odborio takvu vrstu realizacije sredstava, koja će biti upućena na Kompenzacioni fond koji treba donijeti svoju odluku za izdvajanje tih sredstava - rekao je ministar.

Govoreći o vakcinama koje su juče stigle iz Srbije, Šeranić je naveo da je 10.000 doza uskladišteno u Institutu, te da će danas određena količina biti poslata za kontrolu serije, kao i da će nakon dobijanja potvrde o ispravnosti, one biti proslijeđene na teren.

-Lokalne zajednice, zajedno sa domovima zdravlja, zadužene su za organizaciju vakcinacije, a sve vakcine koje zaprimimo, automatski šaljemo na teren - rekao je Šeranić.

On je izrazio nadu da će Srpska u narednom periodu dobiti veću količinu vakcina, s obzirom na najave iz „Kovaks“ mehanizma da bi nakon 23. aprila trebalo da stignu dodatne količine vakcina „astra zeneka“ i „fajzer“.

- Kada je riječ o vakcini žsputnjikž, trenutno je na stanju 6.000 doza koje su stigle u okviru manjeg kontingenta, a što se tiče svih ostalih najava za donacije, u kontaktu smo sa Ministarstvom civilnih poslova, na osnovu kojih očekujemo i te doze - rekao je Šeranić.

Rekao je i da će za građane Prijedora biti obezbijeđeno 1.300 vakcina protiv virusa korona, koliko ih je propalo u lokalnom Domu zdravlja, kako bi bila završena vakcinacija i revakcinacija.

Šeranić je rekao da kod dobavljača stoji pomenuta količina vakcina, te da će, čim se završi procedura u vezi sa kontrolom kvaliteta, biti dopremljene u Prijedor, naglašavajući da nema razloga za zabrinutost.

-Bitno je da proces same vakcinacije i revakcinacije ne smije biti kraći od preporučenog vremena. Najoptimalnije vrijeme je od 21. do 28. Dana - rekao je Šeranić novinarima u Banjaluci i pozvao građane Prijedora na strpljenje.

On je odbacio informacije da će građani Prijedora biti vakcinisani nekom drugom vakcinom, istakavši da je riječ o insinuacijama.

Govoreći o istrazi o propadanju 1.300 vakcina protiv virusa korona u prijedorskom Domu zdravlja, Šeranić je istakao da je to najbolji način da javnost dobije informacije u vezi sa ovim slučajem.

-Istragu sprovodi Tužilaštvo zajedno sa policijom i drago mi je da se na takav način rješava ovo pitanje - rekao je Šeranić.

Na pitanje da li će prihvatiti ostavku direktora Doma zdravlja Prijedor Slobodana Javora, Šeranić je rekao da je osnivač te zdravstvene ustanove grad Prijedor te da će, prema njegovim informacijama, na narednoj sjednici Skupštine grada biti raspravljano o ponuđenoj ostavci, jer su oni za to nadležni.

Direktor Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske Branislav Zeljković rekao je da je Okružno tužilaštvo pozvao Institut da asistira vezano za samu provjeru vakcina, u smislu njihovog stavljanja u karantin.

-Institut im je izašao u susret i kolege su bile u Prijedoru. Sa stručnog aspekta su dale instrukcije na koji način i šta se treba uraditi sa samim vakcinama i to je bio naš dio posla - naveo je Zeljković.

Zeljković je naglasio da su, u skladu sa tim, vakcine stavljene u karantin kako to propisuje i struka i one će i dalje biti predmet istraga u smislu vještačenja.

-Ono što je jako bitno je da se one ne mogu dalje koristiti do svih ostalih provjera i pribavljanja ostalih informacija - rekao je Zeljković.

Okružno javno tužilaštvo Prijedor formiralo je na osnovu medijskih natpisa predmet o propadanju određene količine vakcina u ovom gradu.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković naložio je ministru zdravlja i socijalne zaštite Alenu Šeraniću i gradonačelniku Prijedora Daliboru Pavloviću da se pod hitno ispita zbog čega je i kako došlo do propadanja 1.300 doza vakcine „sputnjik ve“, namijenjenih za revakcinaciju u Domu zdravlja u tom gradu.

Direktor Doma zdravlja Prijedor Slobodan Javor ponudio je ostavku skupštinskoj većini koja ga je imenovala.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana