Srpska će proizvesti hranu vrijednu 2,7 milijari maraka

Srna
Srpska će proizvesti hranu vrijednu 2,7 milijari maraka

BANjALUKA- Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić izjavio je danas da se u ovoj godini očekuje da sa prehrambenom industrijom ukupna izlazna vrijednost sektora poljoprivrede i proizvodnje hrane iznosi 2,72 milijarde maraka.

Pašalić je istakao da se ukupna očekivana vrijednost poljoprivredne proizvodnje u ovoj godini procjenjuje na 1,76 milijardi KM.

- Ovakva predviđanja zasnovana su na rastu obima i vrijednosti proizvodnje u ratarstvu, i to, prije svega, u proizvodnji industrijskog bilja i predviđanju nešto umjerenijih cijena poljoprivrednih proizvoda u odnosu na 2019. godinu - rekao je novinarima Pašalić nakon sjednice Vlade Republike Srpske.

On je istakao da se u Srpskoj može očekivati veći obim proljetne sjetve i da bi trebalo da bude zasijano 131.000 hektara kukuruza.

-Očekujemo značajno veći obim proljećne sjetve posebno zbog okolnosti koje su nas zadesile. Vlada Srpske i Ministarstvo poljoprivrede i podstiču masovniju sjetvu u ovoj godini, a uz ostale kulture koje se odnose na ratarstvo može se očekivati da bude zasijano 138.000 hektara - naveo je Pašalić i podsjetio da je u jesen 2019. godine zasijano 69.091 hektara.

On je napomenuo da cijena sjetve kukuruza iznosi 2,2 KM po hektaru i nešto je niža u odnosu na proteklu godinu zbog jeftinijeg goriva i pojedinih repromaterijala.

- U ovoj godini očekuje se povećanje površina pod industrijskim biljem. Sjetva soje je planirana na 4.682 hektara, uljane repice na 1.747, suncokreta na 895, a duvana na 815 hektara - kaže Pašalić.

Kada je riječ o povrtarstvu, Pašalić je naglasio da će povrće u intenzivnoj proizvodnji biti zasijano na 19.028 hektara.

- Obezbijeđeni su sjetveni paketi za mala porodična poljoprivredna gazdinstva za zasnivanje poljoprivredne proizvodnje u ukupnoj vrijednosti od 2,5 miliona KM, a formiraćemo 9.000 sjetvenih paketa - rekao je Pašalić.

Prema njegovim riječima, u voćarskoj proizvodnji predviđeno je da bude zasijano 14,562 hektara.

- U animalnoj proizvodnji očekujemo vrijednost 898,8 miliona KM. Dobro je što nam raste proizvodnja mlijeka raste, a proizvodnja mesa je stabilna. Može se očekivati i rast proizvodnje u prehrambenom sektoru Republike Srpske, a ovo je bazirano na povećanoj potrebi za snabdijevanje domaćeg tržišta - naveo je Pašalić.

On je ocijenio da je dobra situacija kada je riječ o isplati podsticaja.

 

- Obezbijeđena je rekordna isplata svih obaveza po osnovu podsticaja iz 2019. godine, a već je isplaćeno 11,5 miliona KM za ovu godinu - kaže Pašalić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana