Srpska će preduzeti pravne korake ako Centralna banka danas ne deblokira novac MMF-a

GS
Srpska će preduzeti pravne korake ako Centralna banka danas ne deblokira novac MMF-a

BANjALUKA - Ministarka finansija Republike Srpske Zora Vidović izjavila je da će Srpska preduzeti određene pravne korake ako ni na današnjoj sjednici Upravnog odbora Centralne banke BiH ne bude deblokirano prebacivanje novca entitetima iz aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF).

Članovi Upravnog odbora Centralne banke BiH iz Srpske zatražiće danas na sjednici tog odbora objašnjenje zbog čega 300 miliona evra još stoji na računu banke umjesto da bude raspoređeno entitetima s ciljem saniranja posljedica virusa korona.

MMF je još 23. aprila, nakon dogovora političkih lidera i nadležnih u BiH, Centralnoj banci doznačio oko 333 miliona evra po osnovu aranžmana brze finansijske pomoći za ublažavanje posljedica pandemije, ali taj novac nikada nije raspoređen.

- Ako situacija bude ostala nepromijenjena moramo preduzimati određene korake. Vidjećemo sa pravobraniocima koji su to prvi koraci koje treba preduzeti - rekla je Vidovićeva na konferenciji za novinare nakon sjednice Vlade Srpske.

Ona je istakla da dospijevaju kamate, iako entiteti nisu povukli novac koji stoji na računu Centralne banke.

- Nekoliko puta smo intervenisali i tražili da taj problem bude riješen. I mi i FBiH smo poslali instrukciju Centralnoj banci, a kada današnja sjednica Upravnog odbora Centralne banke BiH bude završena znaćemo rezultat i da li se šta pomaklo sa mrtve tačke - naglasila je Vidovićeva.

Ona je dodala da nije moguće isplatiti novac samo jednom entitetu kada je riječ o aranžmanima sa MMF-om, dok sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj traju pregovori da prilikom novog aranžmana direktno prebaci novac entitetima.

Novac od aranžmana sa MMF-om treba da bude  iskorišten za saniranje posljedica epidemije virusa korona.

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik juče je najavio mogućnost da Vlada Srpske tiuži guvernera Centralne banke Senada Softića koji, kako kaže osporava realizaciju podjele novca.

On je naveo da guverner Centralne banke ima sve neophodne papire, koje je imao inače u sličnim okolnostima kada su se povlačila sredstva MMF-a.
- Međutim, to je sada neka politička igra u Federaciji BiH i oni žele da nametnu da traže daleko više nego što se ne može ispuniti - istakao je Dodik.

Izetbegović i Čović

Lideri SDA i HDZ-a BiH Bakir Izetbegović i Dragan Čović (HDZ) su na današnjoj sjednici Doma naroda Parlamenta BiH govorili o blokadi 330 miliona evra MMF, odnosno političkom čvoru koji je nastao.

- Imali smo dogovor o raspodjeli. Prvo je bilo Pismo namjere koje je usaglašeno u prostorijama Delegacije EU. I ono je otišlo, po njemu je postupljeno i dobili smo sredstva. Onda je bio politički dogovor između mene i Čovića, da se sredstva podijele 50:50 FBiH i kantonima. I to je urađeno na nadležnom nivou - rekao je Izetbegović.

On je poručio da Savjet ministara BiH ne može reći ni FBiH ni Republici Srpskoj kako će podijeliti sredstva.

- Ne može ministar finansija i trezora BiH reći kako ćete vi opštinama u Srpskoj podijeliti sredstva. I da to kaže i da prođe takav papir, vi u Srpskoj možete slobodno reći da nećete tako postupiti. Isto tako može uraditi FBiH. Ali mi smo postigli sporazum koji je na nadležnom nivou sproveden. I tamo čekaju odluke - 50 odsto će otići kantonima. Ne znam zaista zašto se insistira na tome da Savjet ministara raspoređuje, koji nije nadležan ni po Ustavu ni zakonu Federaciji. Zašto da se komplikuje život? Federacija to može ignorisati - rekao je Izetbegović.

On je pozvao ministra finansija i trezora BiH Vjekoslava Bevandu da se pozove na pismo namjere MMF-u, da ponovi formulacije koje su usaglašene i u kojima je usaglašeno proslijeđivanje novca.

- Stvari su jasne kao da su dva i dva četiri. Treba pratiti to što su rekli Ustav i zakoni. Nemojte da budemo majstori pravljenja komplikacija. Svijet nam se čudi šta nam je. Narodu treba 330 miliona evra na svim nivoima. Čemu tvrdoglavost? Poštujte Ustav i zakone, to je sve - naglasio je Izetbegović.

Izetbegoviću je odmah replicirao Čović koji je kazao da je njegov kolega iznio djelomično tačne stvari.

- Svi čekamo odluku guvernera Centralne banke i ako je moguće da ih raspodjeli na način kako je Izetbegović rekao da je dogovoreno na sastanku s predstavnicima MMF-a, EU i SAD-a te entitetskim ministrima finansija i predsjedavajućim Savjeta ministara BiH - kazao je Čović.

Čović je rekao da je na tom sastanku, nakon tri-četiri sata dogovoren način raspodjele 330 miliona evra.

- Bevanda je insistirao da se odmah sastane Fiskalni savjet dok mi dajemo izjave za medije nakon sastanka. Fiskalni savjet je donijelo istu odluku kakvu smo i mi donijeli. Danas mi ništa ne možemo učiniti nego da ispoštujemo odluku. Ovo nije klasičan stend-baj aranžman MMF-a. Molim sve da ne dopustimo da ide ljaga na nas, da smo nesposobni. Sredstva imamo u opticaju puna dva mjeseca. Politička odluka, odnosno odluka Fiskalnog savjeta se treba do kraja sprovesti. Što prije to uradimo, imaćemo i sredstva - rekao je Čović.

Delagacija EU i Ambasada SAD: Novac odblokirati bez odgađanja

Delegacija EU i Ambasada SAD u BiH poručili su da bi političari u BiH trebalo da bez odgađanja odblokiraju sredstva MMF-a za njihovo korištenje za dobrobit građana, odnosno da bi Savjet ministara trebalo da donese drugu odluku kojom odobrava raspodjelu prema sporazumu iz Memoranduma o razumijevanju, bez dotjerivanja.

Iz EU u BiH i Ambasade SAD u BiH podsjećaju da su su 11. aprila bili domaćini sastanka sa političkim predstavnicima da bi se uklonile političke blokade i usmjerili njihovu pažnju na rješavanje socioekonomskih posljedica krize uzrokovane epidemijom virusa korona.

- Mislili smo da smo u tome uspjeli, ali sada kada se 330 miliona evra iz Instrumenta za brzo finansiranje nalazi neiskorišteno u Centralnoj banci dok građani ispaštaju, vidimo da nismo - navodi se u saopštenju.
Iz ovih diplomatskih institucija navode da je Savjet ministara 23. aprila svojom odlukom odobrio izdavanje promisorne note kojom se omogućio prenos 330 miliona evra BiH iz MMF-ovog Instrumenta za brzo finansiranje.
- Međutim, ta odluka zahtijeva donošenje druge posebne odluke o raspodjeli sredstava u skladu sa Pismom namjere koje je BiH uputila MMF-u. Savjet ministara još nije donio ovu drugu odluku i sredstva stoje neiskorištena na računu u Centralnoj banci - ističe se u saopštenju.
EU i američka Ambasada ocjenjuju da je ovo neshvatljivo za građane BiH, ali i međunarodne partnere.

- Sporazum sa MMF-om odnosi se na dva entiteta i Brčko distrikt, dok je raspodjela sredstava kantonima odluka koja se donosi na nivou entiteta - što je FBiH i učinila usvajanjem rebalansa budžeta - ističe se u saopštenju.
Iz EU i američke Ambasade su napomenuli da je međunarodna zajednica reagovala brzo i odlučno u pružanju medicinske pomoći i izradi programa ekonomske podrške.

Globalna ekonomija se suočava sa padom, što je i slučaj u BiH, a posljedice osjećaju mnogi građani i poslovni subjekti.

Oni su poručili da vlasti u BiH moraju preduzeti odlučne i pravovremene korake na očuvanju radnih mjesta, pružanju socijalne pomoći onima koji su najviše pogođeni i podrške ekonomskom rastu i razvoju koji je očajnički potreban ovoj zemlji, što uključuje sporazum o korištenju 330 miliona evra pomoći od MMF-a.

- Odlučno djelovanje u ovom trenutku bi poslalo signal van ove zemlje da su političari u BiH odgovorni partneri svojim građanima u rješavanju izazova sa kojima će se zemlja suočiti - ocijenili su u zajedničkom saopštenju EU u BiH i Ambasada SAD u BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana