Srpčanka Dragana Šnjegota ćud sivog vuka dočarala svijetu

Dejan Jovičić
Srpčanka Dragana Šnjegota ćud sivog vuka dočarala svijetu

Srbac - Srpčanka Dragana Šnjegota prva je i jedina osoba iz BiH koja je učestvovala na međunarodnoj konferenciji u Kembridžu koja se bavi zaštitom biodiverziteta i menadžmenta prirodnih resursa, a održava se već pune dvije decenije.

Šnjegota je na ovom stručno-naučnom skupu, koji je održan krajem marta uz učešće mladih naučnika iz oko 120 zemalja, imala privilegiju da predstavi svoj projekat koji ima za cilj kreiranje plana zaštite sivog vuka kao nezaštićene lovne divljači na području BiH.

- Ostvarila sam važne kontakte sa učesnicima koji se bave istom problematikom, zaštitom velikih zvijeri. To će mi mnogo pomoći u izradi naučne publikacije o vukovima sa evropskog i dinarsko-balkanskog nivoa, što ću raditi sa kolegama iz Srbije, Poljske i Slovenije koji su stručnjaci u oblasti biologije i genetike vuka - rekla je Šnjegota.

Ona je viši asistent na Prirodno-matematičkom fakultetu u Banjaluci, na užoj naučnoj oblasti genetika i nasljeđivanje, a uporedo je završila master akademske studije na modulu zoologija u Novom Sadu, gdje je upisala i doktorske studije. Proteklih mjeseci radila je na doktorskoj disertaciji koja ima za cilj genetičku karakterizaciju sivog vuka, što se prvi put radi u vezi sa vukovima sa područja BiH koji pripadaju dinarsko-balkanskoj populaciji vuka.

- U BiH ima oko 400 sivih vukova i ova vrsta je sve ugroženija. Da bih utvrdila njihov tačan broj i prisustvo na određenom području, radila sam monitoring postavljanjem foto-zamki, a rezultate do kojih sam došla predočila sam učesnicima konferencije u Velikoj Britaniji, što je izazvalo veliku pažnju - rekla je Šnjegota.

To potvrđuje i činjenica da je među 180 delegata na konferenciji ušla u krug njih 20 koji su učestvovali u diskusiji sa Dejvidom Atenborom, tvorcem dokumentarnih serijala “Život” i “Planeta Zemlja” zahvaljujući kojima se proslavio u cijelom svijetu i dobio brojna priznanja.

- Bila mi je izuzetna čast što sam odabrana da postavim pitanje najpoznatijem prirodnjaku na svijetu koji je dao nemjerljiv doprinos očuvanju planete Zemlje i kroz svoje dokumentarce ukazao na probleme sa kojima se ona suočava. Susret sa ovim eminentnim stručnjakom je nešto o čemu svaki istraživač na svijetu može samo sanjati. Takođe sam ponosna što sam prvi učesnik konferencije sa ovog područja, što je posebno naglašeno na ceremoniji zatvaranja - rekla je Šnjegota.

U pripremi svoje doktorske disertacije mlada srbačka naučnica je obišla brojne evropske zemlje i stekla korisna znanja pa je tako, između ostalog, provela nekoliko mjeseci u laboratoriji za istraživanje sisara u poljskom grad Bjalovjež, Departmanu za biologiju na Biotehničkom fakultetu Univerziteta u Ljubljani, laboratoriji za genetiku na PMF-u u Novom Sadu i međunarodnom kursu u Vageningenu u Holandiji.

Školovanje

Dragana Šnjegota je završila gimnaziju 2004. godine u Centru srednjih škola “Petar Kočić” u Srpcu, a osnovne studije na Prirodno-matematičkom fakultetu Univerziteta u Banjaluci, na odsjeku biologija, 2009. godine. U toku studija bila je stipendista Ministarstva prosvjete i kulture RS, Ministarstva nauke i tehnologije RS i Fondacije “Dr Milan Jelić”, a bila je stipendista i vlade Holandije.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana