Srećan Dan Republike Srpske!

GS
Srećan Dan Republike Srpske!

Republika Srpska slavi svoj 31. rođendan! Osnovana je 9. januara 1992. godine pod prvobitnim nazivom Srpska Republika BiH. U tadašnjoj Skupštini BiH osnovali su je srpski poslanici, nakon što su preglasani u ključnim pitanjima koja su se ticala opstanka Jugoslavije i nakon što su pripadnici druga dva naroda krenuli u secesiju mimo volje Srba koji su imali konstitutivni status. 

Povodom Dana Republike i trećeg dana Božića posvećenog Svetom prvomučeniku i arhiđakonu Stefanu, Sveta arhijerejska liturgija  služena je u Hramu Hrista Spasitelja u Banjaluci.

U 12.00 časova  položeni su  vijenci na srpskom vojničkom spomen-groblju "Mali Zejtinlik" na Sokocu.

U Banjaluci, povodom Dana Republike, održan je "Hod časti" koji je okupio porodice poginulih boraca i ratne vojne invalide.

Svečani defile održan je u Istočnom Novom Sarajevu od 14.00 časova.

Na Trgu Republike Srbije, takođe u Istočnom Novom Sarajevu u 19.00 časova biti upriličen vatromet uz koncert Policijskog orkestra MUP-a Republike Srpske.

U Narodnom pozorištu Republike Srpske u 20.00 časova biće izvedena predstava "Želim da živim" Nacionalnog dramskog pozorišta Rusije, Aleksandrinski teatar iz Sankt Peterburga.

Proslava Dana Republike Srpke biće obilježena i u ostalim lokalnim zajednicama.

Dan Republike Srpske biće obilježen u Brčko distriktu u ponedjeljak, 10. januara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana