Srbija ukinula policijske pratnje i konvoje u međunarodnom transportu

Srna
Srbija ukinula policijske pratnje i konvoje u međunarodnom transportu

SARAJEVO – Srbija je jutros u potpunosti ukinula policijske pratnje i konvoje u međunarodnom transportu robe, nakon apela koji je uputio ministar komunikacija i transporta u Savjetu ministara Vojin Mitrović.

- Policijska pratnja kamionima u tranzitu kroz Srbiju je ukinuta, što će omogućiti brži prevoz robe do krajnjih kupaca - rekla je ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Zorana Mihajlović.

Dodala je da je Ministarstvo pokrenulo inicijativu ka Sloveniji i Hrvatskoj da i oni donesu istu mjeru, kako bi i građani Srbije, kao i drugih zemalja u okruženju, brže dobijali robu i namirnice.

Prema njenim riječima, Srbija je napravila prvi korak, i vjeruje da će i kolege iz regiona, sa kojima je imala dobru i vrlo intenzivnu saradnju od početka krize izazvane epidemijom virusa korona, uskoro donijeti slične mjere, saopšteno je iz Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije.

Ona je dodala da su za kamione u tranzitu definisani i tranzitni pravci, a zajedno sa Ministarstvom rudarstva i energetike utvrđeno je ukupno devet benzinskih stanica na kojima će teretnjaci moći da se zadržavaju.

Mihajlovićeva je rekla da su ove mjere pripremljene u koordinaciji sa MUP-om Srbije, Upravom saobraćajne policije i Upravom granične policije, sa kojima njeno ministarstvo intenzivno sarađuje na obezbjeđivanju nesmetanog kretanja teretnog drumskog saobraćaja u uslovima epidemije.

- Ove mere imaju dvojaku korist jer ćemo, s jedne strane, imati ubrzan tranzit kroz Srbiju, a sa druge manje opterećivanje pripadnika MUP-a zbog pratnje konvoja kamiona - navela je Mihajlovićeva.

Takođe, dodala je ona, kraće zadržavanje kamiona na granicama i značajno skraćenje ukupne dužine putovanja važno je i zbog bezbjednosti u saobraćaju, jer su vozači putovali i do tri dana kroz Sloveniju, Hrvatsku i Srbiju, kad se računa i čekanje na graničnim prelazima da se formiraju konvoji.

Mihajlovićeva je istakla da je od 13. marta do danas u 7.00 časova u Srbiju ušlo ukupno 45.565 kamiona, od čega 23.601 kamion za tržište Srbije, a 21.964 kamiona u tranzitu.

Mjere koje je uvela Srbija usklađene su, navela je ona, i sa odlukama Evropske komisije o olakšanju transporta tereta i uvođenju posebnih mjera za to, kao što su zeleni koridori, odnosno tranzitni koridori koji će maksimalno biti rasterećeni zaustavljanja vozila, kao i maksimalno korišćenje elektronskih dokumenata zbog manjeg kontakta vozača sa drugim licima.

Benzinske stanice za kamione u tranzitu biće vidno označenene tablama sa natpisom "TRANZIT", a biće odštampani i leci sa informacijama na sedam jezika koje će vozači dobijati na ulasku u Srbiju, na kojima će biti i mapa Srbije sa putnim pravcima na kojima su označene lokacije pumpi na kojima mogu da natoče gorivo.

Dežurne benzinske stanice za kamione u tranzitu biće raspoređene duž najfrekventnijih tranzitnih pravaca, radiće 24 časa dnevno i raspolažu svim potrebnima sadržajima za teretna vozila i vozače, uključujući velike parkinge za kamione, hranu i kafu za poneti, punjenje TAG uređaja, bežični internet i menjačnice.

U pitanju su sljedeće benzinske stanice - "Mol" u neposrednoj blizini graničnog prelaza Horgoš, u smjeru izlaska iz Srbije ka Mađarsko, "Mol" u neposrednoj blizini graničnog prelaza Horgoš, u smjeru ka Beogradu, te "Mol" u blizini graničnog prelaza Batrovci, u smjeru ka Hrvatskoj.

Tu su i benzinske stanice "Omv" u blizini graničnog prelaza Batrovci 29 kilometara nakon ulaska u Srbiju, SSG Nais-Niš Gasprom, SSG Fontana-Niš Gasprom, te EKO Sopot-Mali Požarevac, EKO Vrčin, kao i SSG Prijepolje-NIS.

Mitrović je istakao da će ovo pomoći vozačima, zdravstvenim i radnicima na graničnim prelazima, te svim građanima BiH i Srbije u snabdijevanju potrebnom robom i značajno doprinijeti u borbi protiv virusa korona, saopšteno je iz Ministarstva komunikacija i transporta.

Okupljanje vozila koja vrše međunarodni transport za vrijeme vanrednog stanja dovodi do velikih gužvi na graničnim prelazima, čime se stvara mogućnost širenja zaraze na vozače, policajce, carinike i druge radnike na graničnim prelazima.

Mitrović se još jednom zahvalio Vladi Srbije za napore koje čini kako bi se normalizovalo odvijanje drumskog prevoza robe u ovim teškim vremenima i izbjegla zagušenja na graničnim prelazima koja nastaju formiranjem dugih redova

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana