Srbija donirala vakcine BiH: Solidarnost put ka dobrim odnosima

GS
Srbija donirala vakcine BiH: Solidarnost put ka dobrim odnosima

SARAJEVO - Srbija je danas donirala BiH, odnosno FBiH kontingent vakcina protiv virusa korona, koje je u Sarajevu uručio predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Predsjednika Srbije dočekali su i poželjeli mu dobrodošlicu srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik i članovi Predsjedništva Željko Komšić i Šefik Džaferović.

U Vučićevoj pratnji nalazi se i ministar zdravlja Srbije Zlatibor Lončar, a održan je i sastanak Vučića sa članovima Predsjedništva BiH.

Srbija je donirala 5.000 vakcina, odnosno 10.000 doza "AstraZeneka" vakcine, koja se proizvodi u Indiji.

Riječ je o prvim vakcinama koje će dobiti građani FBiH.

Vučić je istakao da je Srbija obezbijedila 10.000 doza vakcine "AstraZeneka" i da će donirati još vakcina ukoliko to vlasti BiH zatraže.

- Na vlastima je da vide način na koji će ih upotrebiti. Srećan sam da spasimo živote. Od ove četiri vakcine koje imamo, koju budu tražili građani BiH mi ćemo dostaviti - poručio je Vučić.

Na sastanku sa članovima Predsjedništva BiH predsjednik Srbije je ponudio veću saradnju ovih dviju komšijskih država, a kao gest povjerenja kaže kako je donio upravo vakcine.

- Nije samo pitanje vakcina, nego našeg povjerenja jednih u druge, da ne živimo za to da opanjkavamo jedni druge pred svetskim zvaničnicima - rekao je on.

Komentarisao je i sumnje koje postoje u FBiH da su "AstraZenekine" vakcine koje je donio lošijeg kvaliteta jer su proizvedene u Indiji.

- Srećan sam ako ćemo time da spasimo pet, 10 ili 20 života, to je važna i velika stvar. Došao sam da poručim da su ovo vakcine za FBiH, a pošto vidim da imaju neke primedbe, koje god vakcine tražite mi ćemo vam ih dostaviti za 10 dana, ali ne mislim da je problem vakcina, to je dobra vakcina - rekao je on.

Vučić kaže da problem nisu vakcine, već on.

- Kada EU nešto daje, onda je to solidarnost i prijateljstvo, a kad neko drugi daje, onda je to dominacija. Sit sam tih šupljih priča, znam da se to kaže i u BiH i u Srbiji. Od EU smo se nadali i očekivali ih, jeste li ih vi dobili ovdje u Sarajevu -niste, jesmo li mi u Beogradu - nismo. Radimo ono što bi normalan komšija, prijatelj uradio – naglasio je Vučić.

Dodik se nakon sastanka zahvalio Vučiću na donaciji vakcina.

- Republika Srpska je koristila mehanizam da se zdravstveni radnici mogu vakcinisati u Srbiji, uz pomoć ove donacije FBiH dobija 5.000. vakcina. Srbija je ove vakcine mogla da upotrijebi za svoje građane, ali njihov odnos na najbolji način govori o politikama koje se vode u Srbiji - zaključio je Dodik.

Džaferović je zahvalio na donaciji Vučiću kazavši kako je solidarnost pravi put u saradnji i gradnji dobrosusjedskih odnosa.

- Kad su zakazali globalni mehanizmi, Vučić je poslao ponudu, mi smo je prihvatili - izjavio je Džaferović.

Napominje da su vakcine donirane BiH, a biće raspoređene odlukom Savjeta ministara prema FBiH.

- Razgovarali su o mnogo bitnijim temama, a vladavina prava je naš način razgovora i saradnje. BiH je solidarnost iskazala mnogo puta, a ja bih se sjetio odlaska naših ljekara u Novi Pazar kad je tamo pandemija bila na vrhuncu - izjavio je Džaferović.

Komšić iskazao je zahvalnost Srbiji na donaciji vakcina.

- Ja znam da će ova donacija izazvati različite komentare. Zamolio bih ljude da razmisle samo o jednom. Ako samo jedna od ovih 5.000 vakcina spasi jedan život nekome u BiH onda sve vrijedi - istakao je Komšić.

Posebno se zahvalio na ovoj vrsti pomoći, pogotovo u okolnostima u kojima se BiH nalazi, s obzirom na komplikovano uređenje.

Donirane vakcine u narednim danima treba odobriti i Agencija za lijekove BiH, nakon čega bi trebala krenuti distribucija po domovima zdravlja, te bi prvi zdravstveni radnici u FBiH trebali biti vakcinisani.

Usvojena informacija

Savjet ministara usvojio je informaciju o Sporazumu o donaciji vakcina "AstraZeneka" između Vlade Srbije i Savjeta ministara, izjavio je Srni predsjedavajući Zoran Tegeltija.

Tegeltija je pojasnio da je riječ o donaciji 5.000 vakcina, odnosno 10.000 doza, Vlade Srbije za potrebe FBiH.

- Ministarstvo civilnih poslova je određeno za nadležnog primaoca donacije u ime Savjeta ministara, a resorni ministar ovlašćena je da potpiše Sporazum o donaciji između Vlade Srbije i Savjeta ministara - pojasnio je Tegeltija.

Vanredna telefonska sjednica Savjeta ministara održana je jutros, a informacija o donaciji je usvojena sa devet 9 glasova "za", uz uslov ministra inostranih poslova BiH Bisere Turković da se prvo pribavi saglasnost Agencije za lijekove BiH pa da tek onda vakcine idu u upotrebu.

Agencija za lijekove provjerava svaku pošiljku vakcina koje ulaze u BiH, a tako je bilo i s ruskim vakcinama koje su ranije stigle za područje Republike Srpske.

Ministar odbrane Sifet Podžić nije glasao jer je van BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana