Srbi i Hrvati kreiraju zajedničku izjavu o funkcionisanju BiH

Aleksandar Stojanović
Srbi i Hrvati kreiraju zajedničku izjavu o funkcionisanju BiH

BANjALUKA, SARAJEVO - Srbi i Hrvati će kreirati zajedničku izjavu kako BiH može da funkcioniše i ukoliko ona ne bude prihvaćena, jedino rješenje je razdruživanje, koje ne znači rat, osim u slučaju ako bi međunarodni intervencionizam produkovao tako nešto.

Rekao je ovo srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik govoreći o lošoj situaciji za Srbe i Hrvate u BiH, koju je nazvao “pogrešnom” državom.

- Nigdje nije zabranjeno da RS sprovede referendum, Srbi imaju pravo da razmišljaju o tome i trebalo bi da nam bude prihvaćeno pravo na samoopredjeljenje. I Hrvatska se otvoreno zalaže za status Hrvata. BiH je pogrešno koncipirana, a sve više ljudi govori da je BiH propala, neodrživa, složena država - rekao je Dodik medijima u Srbiji.

Na ovu izjavu su reagovali iz Stranke demokratske akcije (SDA), koji su istakli da “razdruživanje” koje Dodik pominje predstavlja direktan udar na Dejtonski mirovni sporazum.

- Svaki Dodikov konkretan potez protiv Dejtonskog sporazuma značiće odustajanje od njega, a samim tim i vraćanje na stanje prije Dejtona, odnosno na Republiku BiH - saopštili su iz SDA i dodali da polovinu stanovništva čine Bošnjaci, zbog čega se razdruživanje ne može postići srpsko-hrvatskim dogovorom.

Savjetnica za spoljnu politiku srpskog člana Predsjedništva Ana Trišić Babić kaže da Milorad Dodik ovom izjavom nije pozvao na rat, niti na vraćanje u period prije Dejtonskog sporazuma, već baš suprotno na poštivanje izvornog Dejtona i njegovih odredaba onako kako su one predvidjele ustrojstvo BiH.

- I ovo nije prvi put da Dodik poziva na ravnopravnost sva tri konstitutivna naroda, na prestanak nasilnog mijenjanja Dejtonskog sporazuma i on na ovaj način pokušava da podstakne treću stranu da konačno shvati da dva od tri konstitutivna naroda nisu zadovoljna situacijom u ovoj državi - kazala je Trišić Babić.

Ona nije htjela da govori o detaljima zajedničke izjave, ali je istakla da ona neće biti ništa drugačija od prethodnih zahtjeva Srba i Hrvata u BiH, niti u suprotnosti sa njenim dejtonskim karakterom.

- Milorad Dodik želi prosperitetnu i funkcionalnu državu, ali na ovaj način uz miješanje međunarodne zajednice to nije moguće. Dakle, zajednički je stav vraćanje na izvorni Dejton, a on sam je rezultat teških kompromisa i pregovora, ali je pokrenuo ovu državu. U ovu situaciju nezadovoljstva, otimanjem nadležnosti nas je doveo intervencionizam međunarodne zajednice, oličene u funkciji visokog predstavnika, uz podršku bošnjačkih stranaka - istakla je Trišić Babić.

Pored navedenog Trišić Babić kao glavne probleme za normalno funkcionisanje navodi i nespremnost bošnjačkih stranaka da počnu sa izmjenom Izbornog zakona i strance u Ustavnom sudu.

- Nedopustivo je da jedan narod sa ovakvim zakonom bira drugom narodu predstavnike u zajedničkim institucijama, a da s druge strane sa stranim sudijama donose odluke na štetu Srba - zaključuje ona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana