Spremna odluka o formiranju nadzornog odbora za praćenje sprovođenja Revidirane strategije: Kandidati čekaju podršku ministara

Vedrana Kulaga Simić
Spremna odluka o formiranju nadzornog odbora za praćenje sprovođenja Revidirane strategije: Kandidati čekaju podršku ministara

SARAJEVO, BANjALUKA - BiH je započela formiranje nadzornog tijela za praćenje sprovođenja Revidirane strategije za rad na predmetima ratnih zločina, a prijedlog odluke, sa imenima kandidata, uskoro bi trebalo da stigne i u Savjet ministara koji daje konačnu riječ.

Revidirana strategija je, nakon dvogodišnje blokade Bošnjaka u Savjetu ministara, usvojena krajem septembra u Savjetu ministara BiH, a tome su prethodili dani usaglašavanja o aneksu “B” koji je postao njen dio.

Tada je usaglašeno da će, između ostalog, Ministarstvo pravde BiH u roku od 30 dana dostaviti prijedlog odluke o formiranju nadzornog tijela za praćenje sprovođenja strategije za rad na predmetima ratnih zločina čiji je zadatak da prati i usmjerava rad institucija zaduženih za sprovođenje strateških mjera.

Iako je taj rok probijen, ovih dana je na konsultacije upućen prijedlog odluke o formiranju stručnog tijela u kojem je šest predstavnika sa svih nivoa vlasti u BiH, uključujući Brčko distrikt, isto toliko zamjenskih članova te dva člana bez prava glasa, odnosno predstavnici Tužilaštva i Suda BiH.

U ime institucija Srpske predloženi su direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih Milorad Kojić, te Viktor Nuždić, takođe predstavnik te republičke institucije.

U obrazloženju prijedloga odluke piše da su zadaci nadzornog tijela stalno praćenje sprovođenja strategije, procjena ostvarenih rezultata u odnosu na očekivane, te davanje uputstava za poboljšanje sprovođenja ciljeva.

U Ministarstvu pravde su podsjetili da poslovi iz prvobitne strategije nisu ostvareni u zacrtanim rokovima, ali da se potreba za izmjenama i dopunama Strategije javila i zbog broja predmeta ratnih zločina u radu u tužilaštvima u BiH.

- Svi subjekti koji rade na izvršavanju mjera iz Revidirane strategije redovno će izvještavati nadzorno tijelo o sprovedenim aktivnostima, u skladu sa rokovima predviđenim strateškim mjerama - istaknuto je u prijedlogu odluke o formiranju nadzornog tijela.

Kojić, s druge strane, poručuje za “Glas Srpske” da nema vremena za čekanje.

- Očekujem da se, čim bude završeno sve u vezi sa imenovanjem, sastanemo, da donesemo poslovnik o radu i sve što je potrebno kako bismo mogli da se detaljno počnemo baviti Revidiranom strategijom. Izgubili smo dvije godine, koje će biti teško nadoknaditi, ali moramo maksimalno raditi sve što smo definisali kao strateške ciljeve do 2023. godine - istakao je Kojić.

BiH je 2008. usvojila Strategiju za rad na predmetima ratnih zločina koja je predviđala da se na nivou BiH procesuiraju najsloženiji predmeti ratnih zločina u roku od sedam godina, a svi ostali da budu prebačeni na entitetski nivo i završeni do 2023. godine. Krajem 2015. istekao je rok od sedam godina, a nisu bili završeni svi najsloženiji predmeti, zbog čega se krenulo u dalje pregovore, koji su konačno, uz posredstvo EU, ove godine okončani usvajanjem revidiranog dokumenta.

Prema Revidiranoj strategiji, najsloženiji predmeti biće procesuirani pred Sudom BiH, a ostali predmeti, njih oko 200, biće procesuirani pred entitetskim pravosuđem ili pravosuđem Brčko distrikta.

Sastanci

Prijedlogom odluke je definisano da će predsjedavajući nadzornog odbora biti predstavnik Visokog sudskog i tužilačkog savjeta, a zamjenik predstavnik Ministarstva pravde BiH. Nadzorno tijelo će održavati sastanke jednom mjesečno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana