Spomen-područje Donja Gradina: Postavljena izložba "Proboj iz logora Jasenovac"

Srna
Spomen-područje Donja Gradina: Postavljena izložba "Proboj iz logora Jasenovac"

KOZARSKA DUBICA - Izložba "Proboj iz logora Jasenovac" autora Dejana Motla postavljena je u izložbenoj sali Spomen-područja Donja Gradina povodom obilježavanja Međunarodnog dana sjećanja na žrtve Holokausta i 75 godina od proboja jasenovačkih logoraša.

Motl, koji je viši kustos-istoričar u Javnoj ustanovi Spomen-područje Donja Gradina, rekao je da izložba govori o posljednjem mjesecu postojanja jasenovačkog logora i onima koji su uspjeli da prežive taj posljednji čin strave iz logora Jasenovac.
- Na današnji dan je oslobođen logor Aušvic. Između Jasenovca i Aušvica postoji mnogo sličnosti, ali i neke razlike. Upravo ti posljednji dani se razlikuju jer dok su Aušvic oslobodile jedinice Crvene armije, Jasenovac su oslobodili sami posljednji jasenovački logoraši, koji su morali da se bore za svoj život - rekao je Motl.

Napominje da je proboj jasnovačkih logoraša izvršen 22. aprila 1945. godine.

- Oni su odlučili da što skuplje prodaju svoj život i pod geslom - da makar i jedan uspije preživjeti - krenuli u proboj. Od 1.073, koliko ih je nezvanično bilo u tom momentu u logoru, njih 90 je uspjelo da preživi - naglasio je Motl.

Istakao je da je izložba posvećena upravo tim ljudima koji su uspjeli da prežive.

Otvaranjem izložbe o proboju jasenovačkih logoraša i polaganjem cvijeća na Spomen-obilježje žrtvama logora Jasenovac i Donje Gradine u Spomen-području Donja Gradina u Kozarskoj Dubici danas je obilježen Međunarodni dan sjećanja na žrtve Holokausta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana