Špirić: Antiustavan pokušaj kompromitovanja izbora srpskih delegata

Srna
Foto: Arhiva

SARAJEVO - Potpredsjednik SNSD-a Nikola Špirić smatra da oni koji napadaju i kompromituju proces izbora srpskih delegata u Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH ili ne poznaju procedure ili smišljeno krše zakone i Ustav.

Špirić u izjavi Srni napominje da Narodna skupština Republike Srpske bira pet delegata, što je i učinjeno, te da ne vidi čemu tolika euforija, napadi i da je "priča o četiri delegata" antiustavna i zlonamjerna.

"Izabrano je pet delegata u Narodnu skupštinu kako to Ustav i zakoni predviđaju i valjda smo svih pet tu da štitimo interese srpskog naroda i Republike Srpske. Neshvatljivi su napadi zbog izbora četiri delegata sa listi SNSD-a jer to je pobjednička stranka sa najviše poslanika", rekao je Špirić.

On je dodao da je indikativno da se primjedbe i napadi u vezi sa izborom delegata u Dom naroda parlamenta BiH sve češće upućuju na adresu predsjednika Republike Srpske i SNSD-a Milorada Dodika.

"To samo potvrđuje da ne mogu da oproste pobjedu predsjedniku Dodiku i SNSD-u na proteklim izborima. Tako da je sve ostalo u vezi sa izborom srpskih delegata u Domu naroda u drugom planu i proizvod je politizacije", ocijenio je Špirić.

On podsjeća da su kreatori Dejtonskog mirovnog sporazuma, koji sadrži i Ustav BiH, s razlogom uvrstili entitetsko glasanje i ovakav način zastupanja u Domu naroda BiH, jer bi inače ostalo mjesta preglasavanju i dominaciji jednog naroda.

"Vrijeme je da se smire strasti u vezi sa ovom famoznom pričom o četiri delegata i da se vratimo u realnost jer je izabrano pet delegata iz Republike Srpske koji moraju da rade za dobrobit srpskog naroda", poručio je Špirić.

On smatra da je neophodno da se u zadatim rokovima završi formiranje vlasti i ispoštuje izborna volja birača.

"Zahvaljući volji građana Milorad Dodik je u Republici Srpskoj simbol pobjede i kad tu realnost prihvati političko Sarajevo bićemo bliže rješavanju životnih problema u BiH. Nadam se da smo na dobrom putu", rekao je Špirić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana