SP tužila SPS zbog prisvajanja naziva stranke

Srna
SP tužila SPS zbog prisvajanja naziva stranke

BANjALUKA- Socijalistička partija (SP) podnijela je tužbu protiv Socijalističke partije Srpske (SPS) zbog nezakonitog prisvajanja intelektualne svojine, odnosno naziva stranke, saopšteno je iz SP-a.

Predsjednik Izvršnog odbora SP-a Slobodan Protić istakao je da je opštepoznata činjenica da postoji samo jedna Socijalistička partija pod tim imenom u BiH koja je osnovana 2. juna 1993. godine.

- SP je sestrinska partija sa Socijalističkom partijom Srbije sa kojom ima i sporazum o zajedničkom djelovanju i ujedinjenju koji je usvojen na Kongresu SP-a 2018. godine - naveo je Protić.

On je dodao da SP najoštrije osuđuje nezakonito djelovanje SPS-a koji je, kako je istakao, grubo prekršio Zakon o političkim organizacijama kojim je propisano da sud ne može registrovati novu političku organizaciju koja u svom nazivu sadrži bitna obilježja druge već upisane političke organizacije.

- Očekujemo da će nadležni organi prihvatiti tužbu SP-a i zabraniti dalje nezakonito djelovanje takozvanog SPS-a pod tim imenom. SP želi da upozna javnost da je, prema našim saznanjima, takozvanom SPS-u odbijena registracija pod tim imenom u nekoliko sudova u Srpskoj, te da su registraciju dobili od suda u Bijeljini - naveo je Protić.

Iz SP-a su pozvali nadležne organe da djeluju u skladu sa zakonom "kako bi bila spriječena dalja nezakonita zloupotreba imena i brenda SP-a, te kako bi se stalo u kraj dezinformisanju građana Republike Srpske".

SPS je osnovala grupa nekadašnjih funkcionera SP-a nakon što su napustili stranku, a njen predsjednik je Goran Selak.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana