Sonja Karadžić-Jovičević za “Glas Srpske”: Više prava od nas u Sarajevu imaju migranti

Darko Momić
Sonja Karadžić-Jovičević za “Glas Srpske”: Više prava od nas u Sarajevu imaju migranti

Banjaluka - Sarajevski mediji juče su objavili da su se petorica migranata uselila u stan prvog predsjednika Republike Srpske Radovana Karadžića u centru Sarajeva, ali kako je našem listu potvrdila njegova kćerka Sonja, taj stan praktično više i ne pripada porodici Karadžić.

Informacija da su “komšije vidjele da su migranti provalili u jedan od stanova i tu se smjestili” obišla je region. Međutim, u MUP-u sarajevskog kantona nije prijavljeno da je bilo ko nasilno ušao u bilo koji stan u ulici Sutjeska 2.

Radovanova kćerka Sonja Karadžić-Jovičević rekla je juče za naš list da njena porodica od 1992. godine nije kročila u stan u centru Sarajeva u kojem su ona i njen brat odrasli.

Ona tvrdi da je njena porodica stan napustila tri dana nakon ubistva srpskog svata Nikole Gardovića 1. marta 1992. godine i da nikada više niko od njih nije kročio u njega.

- Kada smo pokušali krajem 1996. i u prvoj polovini 1997. godine da redovnim putem vratimo stan, na svakom koraku nam je stavljano do znanja da od toga nema ništa. Negdje su nam to suptilno stavljali do znanja, a negdje nam je otvoreno rečeno da Radovanu Karadžiću nikada neće biti vraćen stan - kaže Karadžić-Jovičević i ističe da je očigledno da više prava u Sarajevu danas imaju migranti nego porodica Karadžić.

Što se tiče informacije da su se u stan u kojem je ona nekada živjela uselili migranti, ona kaže da čak i ako je to tačno, to nema veze sa njenom porodicom.

  • To medijsko povezivanje sa porodicom Karadžić je samo začin za senzacionalističku vijest. Nikome nije vijest da mojoj porodici nije vraćen stan u kojem smo odrasli moj brat i ja, odnosno da su na najgrublji način prekršena naša ljudska prava, ali je vijest da su u njega uselili migranti - istakla je Sonja Karadžić-Jovičević.

Vlasniptvo porodice od 1972. godine

Sonja Karadžić-Jovičević kaže da je njen otac 1972. godine dobio stan u ulici Sutjeska 2 od Udruženja književnika.

- U prizemlju te zgrade roditelji moje majke su imali stan od 1946. godine. Moja majka Ljiljana je imala osam mjeseci kada su deda i baka dobili taj stan i u njemu su kasnije rođene dvije njene sestre, a moje tetke. Mom ocu je Udruženje književnika prvo kupilo jednosoban stan u potkrovlju te zgrade, a onda je urađena nadogradnja i tako smo dobili dvoetažni stan - kaže Sonja Karadžić-Jovičević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana