Sonja Karadžić Jovičević: Služenje kazne u Britaniji - pokušaj ubistva Karadžića sa predumišljajem

Srna
Sonja Karadžić Jovičević: Služenje kazne u Britaniji - pokušaj ubistva Karadžića sa predumišljajem

ISTOČNO SARAJEVO - Kćerka prvog predsjednika Republike Srpske Radovana Karadžića, Sonja Jovičević Karadžić rekla je Srni da odluka Rezidualnog mehanizma međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju da njen otac izdržava kaznu u zatvoru u Velikoj Britaniji "nije ništa drugo do pokušaj ubistva sa predumišljajem".

"Za nas je ova vijest apsolutna potvrda pripreme za ubistvo Radovana Karadžića sa predumišljajem. Poražavajuće je i za ljudska prava i za pravo uopšte kolika je želja jednog čovjeka da se Radovan Karadžić dovede u stanje konstantne i višestruke životne opasnosti", rekla je Jovičević Karadžić.

Ona je istakla da ima osnovu za razumnu sumnju da je odgovor jedne druge zemlje koja je pozitivno odgovorila da Karadžić izdržava kaznu kod njih sakriven i ignorisan da bi se "proguralo ovo praktično najgore rješenje".

"S druge strane, potpuno je neshvatljivo da Savjet bezbjednosti kao osnivač Haškog tribunala dopušta da jedan čovjek krši pravilo koje je taj isti Savjet bezbjednosti uspostavio zahvaljujući Nelsonu Mendeli, a to je da svaki zatvorenik mora da služi kaznu što bliže porodici", ukazala je Jovičević Karadžić.

Ona je dodala da je odluka da Karadžić izdržava kaznu u Velikoj Britaniji, otežavajuće za porodicu "u smislu posjeta i neke životne i tehničke podrške u osnovnim životnim potrebama".

"Ovo je prije svega dovođenje u višestruku i konstantnu opasnost po život samog Radovana Karadžića i to je urađeno namjerno", istakla je Jovičević Karadžić.

Odgovarajući na pitanje šta očekuje od žalbe koja je uložena na odluku da Karadžić izdržava kaznu u Velikoj Britaniji, Jovičević Karadžić je rekla da može samo da se nada da će "neko tamo imati sluha" ne za njenog oca, nego "za pravo i za običaje i za odluke koje ima Haški tribunal kao i Savjet bezbjednosti".

"Nadam se da će imati sluha za pravo i da se njima neće služiti kao na švedskom stolu i da će se uvažiti svi argumenti koji, ne samo govore protiv toga da bude premješten u neki takav kazamat i udaljenu zemlju, nego da će se i onaj običaj i pravila koja je uspostavio Savjet bezbjednosti ispoštovati, da neko ko je optužen i osuđen, ne ulazeći sada u detalje i optužnice i presude, ima pravo na pristojne i bezbjedne uslove u nekom savremenom zatvorskom i bezbjednom sistemu", poručila je Jovičević Karadžić.

Srna saznaje da je Finska davno pozitivno odgovorila da Karadžić izdržava kaznu u ovoj zemlji, ali je taj odgovor sakriven i udovoljilo se Velikoj Britaniji.

Velika Britanija bila je jedna od potpisnica sporazuma sa UN o izvršenju za kazne koje su sudovi donosili u vezi s bivšom Jugoslavijom.

Pet muškaraca koje su tribunali osudili za ratne zločine u prošlosti su poslati u britanske zatvore.

Među njima je i general Radislav Krstić, kojeg su trojica muslimanskih zatvorenika izboli nožem u zatvoru Vejkefild 2010. godine.

Krstić je premješten u zatvor u Poljskoj 2014. godine.

Velika Britanija je takođe ponudila da zatvori bivšeg predsjednika Srbije i SR Jugoslavije Slobodana Miloševića, kada mu se sudilo u Hagu, ali umro je 2006. godine prije nego što je pravni postupak okončan. /kraj/žd/ab/fono

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana