Šolc: Nema prečica za EU, izuzetak za Ukrajinu bio bi nepravda prema Balkanu

Tanjug
Šolc: Nema prečica za EU, izuzetak za Ukrajinu bio bi nepravda prema Balkanu

BERLIN - Njemački kancelar olaf Šolc izjavio je danas da se ne mogu ubrzati napori Ukrajine da se pridruži EU, uprkos „ruskoj invaziji“ i naglasio da bi pravljenje izuzetka u slučaju Ukrajine bilo nepravedno prema „balkanskim državama“, koje žele da postanu članice Unije.

-Oni su godinama preduzimali intenzivne reforme i pripremali se za pridruživanje. Ispunjavanje obećanja koja smo im dali nije samo pitanje našeg kredibiliteta. Danas, više nego ikad, njihova integracija je takođe u našem strateškom interesu - rekao je Šolc obraćajući se u Bundestagu, uoči sastanka lidera EU.
On je naglasio da nema „prečica“ za pristupanje trgovinskom bloku, prenosi BBC.

Njemački kancelar saglasio se sa ocjenom francuskog predsjednika Emanuela Makrona, koji je ranije rekao da će biti potrebne decenije da Ukrajina postane članica EU.

On je rekao i da EU mora da se pripremi za obnovu Ukrajine poslije rata tako što će osnovati fond solidarnosti, koji će pomoći da se pokrije trošak od više milijardi evra, dodaje Rojters.

-Obnova uništene infrastrukture i revitalizacija ukrajinske ekonomije koštaće milijarde - poručio je Šolc.

Šolc je, kako je ranije prijeneto, najavio i da će putovati na Zapadni Balkan, prije sastanka Evropskog savjeta koji je na programu sljedećeg mjeseca, kako bi prenio poruku regionu da mu je mjesto u Evropskoj uniji.

On će sredinom juna doći u posetu Beogradu, gdje će se sastati sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, saznaje Tanjug u Berlinu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana